Multiagro nechce vyklízet sklady munice, podalo žalobu

Společnost Multiagro se brání tomu, aby musela vyklidit sklady munice ve Slatině u Vysokého Mýta. V listopadu jí to sice nařídil stavební úřad v Holicích, což potvrdilo i hejtmanství, ale majitel firmy Martin Rudolf napadl verdikt soudně a žádá, aby do vyřešení věci byl účinek rozhodnutí úřadu odložen.

„V právní moci rozhodnutí je, ale je podán podnět ke krajskému soudu s žalobou na zrušení rozhodnutí a návrhem na odkladný účinek,“ uvedl vedoucí odboru majetkového a stavebního řádu krajského úřadu Michal Votřel.

Pokud soud rozhodnutí úřadů potvrdí, musí Martin Rudolf sklady vyklidit. Podle Votřela na to ještě dostane několik dní, poté ale úřady situaci znovu zkontrolují. Jestliže zjistí, že objekty nejsou prázdné, mohou nařídit exekuci, tedy nechat je vyklidit najatou firmou na náklady vlastníka, a to za asistence policie.

Majitel tvrdí, že firma má na vše obchodní licenci a materiál byl pořízen legálně. Před časem Český báňský úřad uvedl, že společnost nemá povolení skladovat výbušniny ani je nabývat.

Martin Rudolf
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Tři objekty zkolaudované, v pěti případech nejsou

Společnost Multiagro vyrábí civilní střelivo a obchoduje se zbraněmi a municí. K těmto účelům má v bývalém zemědělském areálu u Vysokého Mýta zkolaudovány tři objekty, jeden slouží původnímu účelu a jedna budova je v ruinách.

Pět skladů ale firma pro uložení zbraní, střeliva a munice zkolaudováno nemá, využívat se smějí pouze pro zemědělské účely. Stavební úřad před časem při kontrole zjistil, že z pěti prověřovaných objektů byl jeden zcela vyklizen, ve čtyřech se ale neoprávněně skladují zbraně a střelivo.

Kontrola skladů s municí ve Slatině u Vysokého Mýta
Zdroj: ČT24

Policie po kontrolách od února ze Slatiny odvezla osm nákladních aut zbrojního materiálu a případ vyšetřuje pro podezření z nedovoleného ozbrojování a obecného ohrožení z nedbalosti. Podle Rudolfa zabavila asi 20 tun, konkrétně ženijní náloživo, jehož součástí je semtex, bleskovice a ženijní táhlé nálože.