Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková vstoupila do ODS

Praha - Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková vstoupila dnes do brněnské organizace ODS. Učinila tak proto, že jedině ODS dala sestrám vliv na rozhodování ve zdravotnictví. Prezidentku České asociace sester a tehdejší ředitelku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze nominovali loni na jaře do úřednické vlády občanští demokraté. Bývalá zdravotní sestra Jurásková chce nyní získávat zkušenosti v komunální politice, s žádnou funkcí v ODS prý zatím nepočítá.

Patronem při vstupu do ODS jí byl senátor a bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který stál u zrodu stále kontroverzních poplatků ve zdravotnictví. „Člověk by měl včas přiznat barvu,“ řekla Jurásková ke svému dnešnímu kroku. „Za to, že se paní ministryně stala členkou právě místního sdružení ODS Brno-střed, jsem samozřejmě rád,“ uvedl předseda sdružení a starosta Brna-střed Libor Šťástka. Jihomoravskou ODS si podle něho Jurásková vybrala pro své vazby k jižní Moravě a kořeny, které tu má.

Ministři úřednické vlády nejsou členy politických stran

Jako rodačce z Uherského Hradiště je jí prý Brno blízké a navíc vyzdvihla, že se stává centrem špičkové medicíny a sídlí zde také Národní centrum ošetřovatelství. Ministři úřednické vlády nejsou členy politických stran, mandát kabinetu se však po nedávných sněmovních volbách chýlí ke konci.