Ministerstva zpřísní pravidla. Chtějí zakázat kontaktní chovy nebo venčení šelem na vodítku

Tisková konference ke zpřísnění podmínek pro chov divokých šelem (zdroj: ČT24)

Ministerstva zemědělství a životního prostředí už pracují na zpřísnění podmínek pro chov divokých šelem. Měly by se například zakázat kontaktní chovy nebo venčení šelem na vodítku. Ministerstvo životního prostředí také počínaje 26. červencem zakázalo komerční vývoz tygrů z Česka do zemí mimo Evropskou unii. Výjimku budou mít jen zoologické zahrady, kde bude garantováno, že o zvířata bude dobře postaráno.

Ministerstvo zemědělství chce stanovit jasné a závazné podmínky chovu, jako jsou rozměry klecí a výběhů nebo bezpečnostní uzávěry. Nyní je ustanovení jen doporučující. Zpřísní se i požadavky na kvalifikaci chovatele. Resort navrhuje delší kurz spojený s praxí. 

„Také je potřebné zakázat kontaktní chovy, takzvané mazlicí koutky. Chceme zavést i zákaz venčení. Rozhodně nebude možné, aby se někdo procházel s velkou šelmou na veřejnosti jen na vodítku,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (nestraník za ČSSD).

Události: Ministerstvo zpřísní pravidla chovu šelem (zdroj: ČT24)

V plánu je rovněž přísnější evidence šelem, a to jak velkých koček, medvědovitých šelem, stejně jako vlků a psů hyenovitých. Novela zákona o ochraně zvířat proti týrání by podle Tomana mohla začít platit na podzim. 

Zákaz chovu šelem zatím nebude

Na zpřísnění pravidel ministerstvo spolupracuje i s resortem životního prostředí. Inspiraci pro konkrétní opatření mohou podle Tomana odborníci čerpat i ze zahraničí. Zmínil například slovenskou vyhlášku o chovu nebezpečných živočichů. 

Úplný zákaz chovu velkých šelem není podle ministra hned možný: „Nastal by problém, jak naložit se zvířaty v chovech. Vzhledem k tomu, že se dožívají vyššího věku, bude muset být stanoveno přechodné období.“ Je potřeba také zajistit objekty, které budou fungovat jako záchytné stanice. Toman v této souvislosti zmínil, že by se mohly vytipovat brownfieldy v majetku státu. 

Ministerstvo reaguje na události posledních týdnů, kdy  utekla puma ze zooparku ve Zvoli a tři šelmy z Bioparku Štít. Policie a celníci zároveň vyšetřují nelegální zabíjení tygrů a obchodování s tygřími produkty. Znovu se tak rozpoutala debata, za jakých podmínek jsou šelmy chované.

Ministerstvo životního prostředí proto od 26. července zakázalo komerční vývoz tygrů z Česka do zemí mimo EU. „S ohledem na zaznamenané bezprecedentní případy zabíjení tygrů a nelegálního obchodu s nimi nechceme v jakémkoliv případě usnadňovat jejich vývoz právě do zemí, kde je poptávka po tygřích preparátech,“ uvedl ministr Richard Brabec (ANO). Podle Dominiky Pospíšilové z tiskového oddělení se za posledních deset let vyvezlo dvacet dva tygrů.