MHD v Liberci posílí při lyžařském mistrovství vozy z jiných měst

Liberec - 16 autobusů i s řidiči z Jablonce nad Nisou a Mladé Boleslavi podpoří městskou dopravu v Liberci v době lyžařského šampionátu. Dopravní podnik města Liberce (DPML) nasadí do zajištění městské dopravy všech 118 autobusů a 67 tramvají, které vlastní. Od 16. února do 1. března bude ve městě platit nový jízdní řád a městská doprava bude zdarma, řekl dnes novinářům ředitel podniku Jiří Veselka.

Cestující, kteří mají na městskou dopravu předplatné, dopravu zdarma kritizují. To má zhruba 60 procent cestujících a desítky z nich se v posledních dnech domáhají vrácení peněz za těch čtrnáct dní, kdy se bude jezdit zdarma. „To ale není možné, kdyby byl ten člověk nemocný, také by nežádal vrácení peněz z předplatného,“ poznamenal liberecký primátor Jiří Kittner. O žádném vracení peněz z předplatného se proto neuvažuje, podnik by to ani administrativně nebyl schopen zvládnout.

Po dobu mistrovství budou na všech linkách městské dopravy v Liberci platit každý den jízdní řády pro pracovní dny s posledním odjezdem v 02:00 z terminálu MHD ve Fügnerově ulici. „Externí řidiče nasadíme na běžné městské linky, naši lidé budou jezdit na těch mimořádných, které budou zajišťovat dopravu diváků z parkovišť do lyžařských areálů nebo do centra, kde se může stát, že budou muset operativně řešit zácpy a hledat alternativní cestu,“ poznamenal Veselka.

Trasy jsou kvůli uzavřenému centru uzavřené

Dopravní podnik posílí zejména provoz na tramvajové lince k Ještědu, a to denně do 23:00. Pokud to bude vyžadovat situace, rozšíří i noční provoz v pátek a v sobotu až do 02:00. Z Lidových Sadů do Horního Hanychova bude jezdit tramvaj každých osm minut a dvě hodiny před závody posílí trasu z Fügnerovy ulice směrem k Ještědu další soupravy tak, aby tramvaj jela každé čtyři minuty. Posíleny budou podle Veselky i služby na dispečinku, víc bude jezdit autobusů. „Kvůli uzavřenému centru jsme ale museli upravit trasy,“ dodal ředitel dopravního podniku.

Dopravní podnik najezdí v souvislosti s mistrovstvím svými autobusy a tramvajemi 170.000 až 200.000 kilometrů, což zdvojnásobí běžný provoz. „Náklady s tím spojené odhadujeme včetně ztráty z jízdného na zhruba 21 milionů korun, o úhradě těchto nákladů jednáme s organizačním výborem mistrovství,“ řekl Veselka. Podnik sice od města dostává dotaci na městskou dopravu, letos asi 218 milionů korun, provoz navíc v souvislosti s mistrovstvím z ní ale hradit nemůže. Doprava v souvislosti s MS jde nad rámec veřejné služby, na kterou má podnik s městem smlouvu.