Loňská volební kampaň ČSSD opět v hledáčku novinářů

Praha - Další nejasnosti se objevují ve vyúčtování loňské volební kampaně ČSSD. V rozpisu výdajů, který mají k dispozici Hospodářské noviny (HN), úplně chybí například náklady na internetovou reklamu. Podle monitorovacích agentur jí přitom ČSSD použila tolik, že to odpovídá hodnotě zhruba 30 milionů korun. Zítřejší vydání deníku má přinést podrobnosti.

„Rozdáme desítky tisíc koblížků ráno před továrnami, chceme lidem ráno zpříjemnit vstávání, zpříjemnit práci,“ prohlašoval volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík v květnu loňského roku během volební kampaně. Ta byla před sněmovními volbami nepřehlédnutelná. O koblížky, růže ani o předvolební guláš ale nejde. V účetnictví za poutání voličů podle Hospodářských novin nesedí třeba internetová reklama. „V rozpočtu, který jsme získali, není internetové reklamě věnována vůbec žádná položka. Podle průzkumu monitorovacích agentur jasně vychází, že sociální demokraté inzerovali, a to zřejmě nejvíce ze všech politických stran,“ podotýká redaktorka HN Marie Valášková.

Kolik strana zaplatila za sociologické průzkumy?

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

V získaném rozpočtu ale nesedí i další věci. Chybí náklady na umělce a zmatky panují kolem toho, kolik stály sociologické průzkumy. Současný předseda za stranickými předvolebními účty stojí. „Účetnictví sociální demokracie je v pořádku, bylo ověřeno auditorem,“ dodal Bohuslav Sobotka.

Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny, kterému se výroční zpráva strany dostává do rukou, správnost účetnictví neprověřuje. „Jestli je uvnitř toho účetnictví něco jiného, to skutečně náleží finančním úřadům, případně těm orgánům činným v trestním řízení,“ míní předseda sněmovního kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM).

O konkrétních číslech a položkách v nákladech na kampaň se ale sociální demokracie zatím bavit nechce. „Problém je v tom, že některé smlouvy obsahují takzvanou doložku mlčenlivosti a my se nejprve musíme obrátit na dodavatele služeb v rámci této volební kampaně,“ dodal Sobotka. O dodatečný souhlas se zveřejněním konkrétních částek požádá sociální demokracie podle svého předsedy smluvní partnery neprodleně. Další kroky budou záležet na jejich reakci.