Líbeznice se dočkají vytouženého obchvatu za měsíc

Líbeznice u Prahy – Zhruba měsíc zbývá do dokončení stavby silničního obchvatu středočeských Líbeznic. Uleví se tak zejména místním obyvatelům, kteří dosud trpěli kvůli každodenním kolonám, nadměrnému provozu kamionů či hluku, jenž zde výrazně převyšuje povolené limity. Líbeznicemi totiž prochází frekventovaný spoj mezi Prahou a Mělníkem. Úsek dlouhý 2,5 kilometru stál půl miliardy korun.

Součástí obchvatu malé obce severně od Prahy je také mimoúrovňová křižovatka, dva mosty nebo 300metrová protihluková stěna. Věčné kolony popojíždějících aut a kamionů i hluk přímo ve středu obce by tak již měly být minulostí. „Především transitní doprava bude zcela vyloučena mimo město Líbeznice. Provoz zde byl něco přes 20 tisíc aut denně,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Snaha projet Líbeznicemi v ranních či odpoledních hodinách vyžadovala až doteď značnou trpělivost. Dopravní kolaps zde nastává při sebemenší nehodě a s hustým provozem nehod logicky přibývá. Policie Prahy-venkov jich tu za loňský rok řešila celkem 15, letos jde prozatím o 8. Podle policie se šoféři ani na rizikové úzké silnici nevěnují dostatečně řízení. „Druhým důvodem je nepřizpůsobení rychlosti stavu a povaze vozovky. Řidiči zde jezdí velice neopatrně i přesto, že úsek je často bez chodníků a jsou zde také komplikované zatáčky,“ dodala policejní mluvčí Markéta Johnová.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Během čtyř týdnů by stavbaři měli dokončit asfaltovou pokrývku, přidat dopravní značení a svodidla. První řidiči se po líbeznickém obchvatu projedou 29. července.

Stavba líbeznického obchvatu
Zdroj: ČT24