Liberecká zoo dostala dvě zabavené bílé tygřice. Se slavným chovem chce ale skončit

Zoo Liberec se stará o dvě zabavené bílé tygřice (zdroj: ČT24)

Dvě samice bílých tygrů, které zabavila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) soukromému chovateli, protože k nim neměl požadovanou dokumentaci, našly dočasný azyl v liberecké zoo. Ta je chovem bílých tygrů proslulá. Šelmy se dokonce staly symbolem místního hokejového klubu. Přesto chce zoo s jejich chovem skončit.

Dvě tříleté samice bílého tygra zůstanou v Liberci jen několik týdnů. Zahrada poskytla zabaveným šelmám dočasné útočiště a ministerstvo životního prostředí zatím vyjednává o trvalém umístění v jiných zařízeních.

Tygry zabavila Česká inspekce životního prostředí soukromému chovateli ze Středočeského kraje, který podle úřadu chová i další bílé tygry a několik desítek jiných kočkovitých šelem.

Zdravotní stav obou tygřic je velmi dobrý. „Jsou v perfektním zdravotním stavu, tomu se nedá vyčíst nic. Byly dobře krmené, jsou dobře v srsti, z chovatelského hlediska tam není jediná výtka,“ říká hlavní zoolog zahrady Luboš Melichar.

Česku chybí státní záchytné centrum

Tygřice byly zabaveny ve správním řízení. „Důvodem bylo neprokázání jejich zákonného původu a současně zákaz držení takovýchto exemplářů s neprokázaným původem. Po ukončení řízení připadly samice ze zákona do majetku ministerstva životního prostředí,“ uvedl ředitel inspekce Erik Geuss.

Ačkoliv pochybení zjistili inspektoři už na jaře, museli s umístěním zvířat počkat. V České republice totiž stále chybí státní záchytné centrum, kam by takto odebrané šelmy mohly být umístěny do trvalé péče.

Ministerstvo životního prostředí kvůli rostoucímu počtu podobných případů začalo připravovat projekt centrálního státního záchranného centra, kde by mohly být zabavené šelmy umisťovány do dlouhodobé péče.

„Aktuálně jsme si zadali studii proveditelnosti, která by měla posoudit několik lokalit i ekonomiku případného centra. O jeho vybudování by pak měla rozhodnout vláda, a to na začátku příštího roku,“ uvedla Dominika Pospíšilová z ministerstva.

Zároveň úřad plánuje v dohledné době prostřednictvím Národního programu Životního prostředí finančně podpořit rozšíření kapacit již existujících záchranných center pro druhy podléhající mezinárodní úmluvě CITES, kam patří všechny velké šelmy.

Liberec chce s chovem skončit

Dvě tygřice byly proto dočasně umístěny do liberecké zahrady, která má s bílými tygry dlouholetou zkušenost. Šelmy se dokonce staly symbolem libereckého extraligového hokejového klubu. Přesto s chovem svého dřívějšího symbolu postupně končí.

„Jsme instituce, která se více než jiné zoologické zahrady cítí zodpovědná za následky chovu raritních forem, a i tento případ názorně ukazuje závažnou problematiku chovu bílých tygrů,“ upozorňuje mluvčí zoologické zahrady Barbara Tesařová.

„Hned první pohled na ně běžnému návštěvníkovi napoví, proč už bílé tygry do budoucna nechceme chovat,“ říká hlavní zoolog Luboš Melichar.

Tyto šelmy totiž nejsou živočišným druhem ani poddruhem. Všichni dnes chovaní bílí tygři ve skutečnosti vznikli křížením několika mezi sebou příbuzných zvířat. Často se tak u nich objevují genetické vady. Obě tříleté samice mají charakteristickou oční vadu.