Kaplického Národní knihovna asi na Letné stát nebude

Praha - Projekt nové Národní knihovny, který navrhl architekt Jan Kaplický, se pravděpodobně přestěhuje z pražské Letné. Nejvýznamnější část pražského zastupitelstva, klub ODS, totiž kontroverzní stavbu na Letné nechce. Informaci jako první přinesly dnešní Lidové noviny (LN).

Zastupitelé budou o knihovně hlasovat v lednu nebo v únoru příštího roku. Předseda zastupitelského klubu ODS Pavel Žďárský tvrdí, že udělá vše pro to, aby stavba na Letné nestála. Podobný názor mají podle něj tři čtvrtiny členů jeho klubu, který může díky početní převaze kdykoliv přehlasovat opozici. „Knihovnu ano, ale ne na Letné, kde bude kazit panorama Hradčan,“ řekl dnes ČT místopředseda klubu David Vodrážka.

Občanští demokraté jsou ochotni tolerovat odsunutí stavby dál od centra Prahy. Generální ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek už raději zastavil přípravu realizace projektu. Dosud od města nekoupil pozemky, na nichž má knihovna stát, ani nepodepsal s Kaplickým smlouvu.

Na dnešní tiskové konferenci se Ježek vyjádřil v tom smyslu, že je ochoten hledat možná řešení situace. Jednou z možností je změna projektu, tedy úpravy některých parametrů stavby. Úplně se nebrání ani změně místa. Této variantě se ale brání architekt - svůj projekt by přizpůsobil, ne však za cenu kompletní přestavby. „Projekt počítá s tím výhledem i s tou parcelou… Znamenalo by to kompletní přepracování projektu,“ dodává Kaplický.

Proti stavbě knihovny svědčí také dnešní rozhodnutí Mezinárodní unie architektů (UIA), podle něhož byla porušena některá závazná ustanovení soutěžních podmínek. Hodnocení návrhů podle ní proběhlo v rozporu s platným právem, verdikt UIA tak potvrdil předchozí stanovisko České komory architektů (ČKA).