Kalousek: O armádních zakázkách rozhodovala vláda, ne náměstek Barták

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek se dnes postavil za svého náměstka Martina Bartáka, který čelí obvinění, že si v roce 2008 řekl jako náměstek ministerstva obrany při obchodu s Tatrou o úplatek. Kalousek v Otázkách Václava Moravce zdůraznil, že o podezřelých armádních zakázkách rozhodovala vždy vláda, a nikoli náměstek. Kalousek ale také ujistil, že pokud se obvinění Bartáka ukáže jako pravdivé, na ministerstvu financí už jako náměstek pracovat nebude.

V roce 2008 si měl podle bývalého amerického velvyslance a předsedy dozorčí rady automobilky Tatra Williama Cabanisse tehdejší náměstek ministra obrany Martin Barták říci o úplatek. Za ten měl zajistit, aby Tatra neměla se zakázkou pro armádu problémy. 

Topolánkova vláda nebyla parta nevědomých telat 

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Kalousek ale zdůraznil, že tehdy o armádních zakázkách rozhodovala vláda. Vadí mu také, že to vypadá, že tenkrát rozhodoval sám Barták. „To vypadá, že někteří členové vlády v té vládě tenkrát neseděli, jako by byli na Marsu. To dělá z Topolánkovy vlády partu nevědomých telat, s kterými si nějaký náměstek může dělat, co chce. No, prosím pěkně, tak to nebylo,“ prohlásil Kalousek. 

„Já jsem rozhodoval v té vládě spolu s Nečasem a Vondrou… Jsem stále přesvědčen, že jsem rozhodoval správně. Pokud se zjistí, že jsem nerozhodoval správně, ponesu svůj díl zodpovědnosti. Nebudu se ale tvářit, že jsem tam tenkrát nebyl, že jsem s tím neměl nic společného,“ dodal. 

Nynější náměstek na ministerstvu financí Barták veškerá obvinění popírá. Česká veřejnost mu ale nevěří, ukázal to exkluzivní průzkum pro Otázky Václava Moravce

Poté, co se obvinění objevilo, požádal Barták o neplacenou dovolenou. Kalousek zatím svého náměstka odvolávat nebude a počká, až případ vyšetří policie. Pokud se ale prý zjistí, že Barták pochybil, už na ministerstvu financí pracovat nebude. 

Policie zřejmě nic nevyšetří

Podezřelých kauz je ale na ministerstvu obrany víc. Nynější ministr Alexandr Vondra chce všechny prošetřit. Češi jsou ale skeptičtí, nevěří, že se mu to podaří, jak zjistil také průzkum pro OVM

Skeptický je i David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International, který si myslí, že se nepodaří vyšetřit Bartákovu kauzu. „Policie to i při nejlepší vůli ani vyšetřit nemůže. Prostě nemůže to vyšetřit z hlediska uplácení, jestli ta nabídka padla, nebo ne. Může vyšetřit jiné okolnosti té zakázky, ale jinak to bude tři roky poté jen věc tvrzení proti tvrzení,“ říká. 

Ondráčka také vysvětlil, proč vlastně armáda čelí takovým problémům kvůli podezřelým zakázkám: „Zbrojní zakázky jsou problém všude na světě. Je to dáno jejich strategičností, utajováním a bezpečnostními aspekty. A samozřejmě objemem peněz, které jsou ve hře. U nás je to ale také dáno tím, že kontrolovatelnost systému byla velmi nízká. Že se nadužívaly nejrůznější výjimky při zadávání zakázek.“

David Ondráčka
Zdroj: ČT24