Jednání koaličních špiček s prezidentem řešení nepřineslo. ČSSD i lidovci trvají na odvolání Babiše

Vyjádření Milana Chovance a Pavla Bělobrádka po schůzce v Liberci (zdroj: ČT24)

Ani středeční schůzka zástupců koaličních špiček s prezidentem Zemanem řešení vládní krize nepřinesla. ČSSD i lidovci trvají na tom, aby ministr financí a šéf hnutí ANO skončil ve vládě. Prezident je teď na návštěvě Libereckého kraje a ve čtvrtek odlétá do Číny. Schůzku ale svolal na poslední chvíli, jen pár minut před tím, než odletělo letadlo s premiérem Sobotkou na plánovanou návštěvu Lucemburska. Na schůzce v Liberci ho proto zastoupil 1. místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Před hotelem se sešlo také asi 150 demonstrantů, kteří požadovali odvolání Andreje Babiše.

„Pana prezidenta jsme informoval, že ČSSD trvá na odvolání Andreje Babiše, že čekáme na návrh na nového ministra financí ze strany hnutí ANO. Pan prezident nám sdělil některé své postoje: dotkli jsme se tématu předčasných voleb, ale jak hnutí ANO, tak lidovci tuto variantu odmítli. Ani druhý návrh pana prezidenta není nic převratného, ale budu o tom informovat pana premiéra a politické grémium,“ uvedl po schůzce Chovanec.

Babiše později citoval server Novinky.cz: podle něj je zmiňovaná varianta vláda bez něj a současně bez premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Demise vlády - bez Babiše, bez Sobotky. Vracíme se do původního scénáře pana premiéra,“ řekl webu Babiš. ANO je podle něj připraveno o tom jednat.

Podle ministra vnitra bude muset prezident po návratu z Číny rozhodnout, co bude s návrhem na Babišovo odvolání dělat. „Senátoři avizovali možnost ústavní žaloby, ale myslím, že prezident si to uvědomuje a kroky k dalšímu jednání bude směřovat bezprostředně po návštěvě Číny, to znamená po 19. květnu,“ dodal ministr vnitra. Andrej Babiš odjel bez komentáře, před novináře nepředstoupil ani prezident Zeman.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek po schůzce dodal, že prezident na jednání navrhl řešení, které teď strany musí projednat. „Myslím si, že než se pan prezident vrátí z Číny, tak je prostor pro to projednat to ,“ dodal bez bližších podrobností. „Rozhodně jsme se shodli na tom, jak hnutí ANO, tak KDU-ČSL, tak pan prezident, že předčasné volby nejsou prioritním řešením a že je nechceme,“ uvedl také Bělobrádek.

Začátek jednání provázela demonstrace odpůrců, kteří se před hotel Imperial přesunuli z Benešova náměstí. Kolem 150 odpůrců Zemana i Babiše drželi policisté na opačné straně ulice. Na místě byl i antikonfliktní tým. K žádným potyčkám ale nedošlo. Lidé měli transparenty s hesly jako „Nejsme kampaň“, „dodržujte ústavu“, nebo „zůstaň v Číně“.

Demonstranti před libereckým hotelem, kde probíhá koaliční schůzka
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Přestřelka ohledně termínu: Naschvál vůči Sobotkovi, zní z ČSSD

Prezident svolal jednání koaličních špiček do Liberce nečekaně, jen několik minut před tím, než letoun s premiérem Sobotkou odletěl na plánovanou návštěvu do Lucemburska, kde se premiér sešel se svým protějškem. Okolnosti svolání Zemanovy liberecké schůzky jsou podle premiéra Sobotky způsobem, jakým Hrad dělá politiku. Bylo to podle něj zbytečné a malicherné.

Podle něj měl prezident od pátku k dispozici řadu dní, kdy mohl svolat schůzku šéfů vládních stran, vybral si ale jediný den, kdy je předseda vlády v zahraničí. Sobotku prý pozvání překvapilo a dozvěděl se o něm z textových zpráv na letišti krátce před odletem do Lucemburska.

Přijetí premiéra Sobotky v Lucembursku
Zdroj: ČT24

S ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem prý řešili, zda plánovanou návštěvu Lucemburska nezrušit, Zaorálek mu ale doporučil v návštěvě pokračovat. Proto Sobotku v Liberci zastoupil ministr vnitra Chovanec. 

Načasování schůzky svolané Hradem však vyvolalo mezi sociálními demokraty otázku, zda Zeman nechtěl jejich stranického šéfa obejít. „Zeman sezval na večer lídry stran do Liberce, když je premiér v Lucembursku. Zlomyslnost? Co jiného si o tom myslet,“ kritizoval na Twitteru poslanec Václav Votava (ČSSD).   

On-line přenos

Vládní krize - 10. květen

  • 22:00

    Bez komentáře opustil hotel, kde se konala schůzka s prezidentem, vicepremiér Andrej Babiš. Z vyjádření představitelů ČSSD i KDU-ČSL vyplývá, že stále chtějí, aby ve vládě skončil. K průběhu jednání se nevyjádřil ani prezident.

  • 21:57

    KSČM se podle Pavla Kováčika začne snažit vyvolat předčasné volby, pokud se vládní strany nedomluví na uklidnění situace do příští schůze sněmovny. Na ní má premiér podle aktuálního usnesení podat poslancům informaci o vývoji vládní krize.

  • 21:52
    Bohuslav Sobotka

    Bohuslav Sobotka:  "Nevím, jestli bych tam vystupoval, ale určitě bych se šel podívat na Václavák, kdybych měl tu možnost."

Prezident ve čtvrtek odlétá na plánovanou návštěvu Číny, kde se má setkat i s ruským prezidentem Putinem. Spolu s ním tam letí i trojice ministrů a početná podnikatelská delegace. Kvůli aktuální vládní krizi ale prezidenta lidovci vyzývali, aby do Číny neletěl. „Předsednictvo KDU-ČSL se usneslo, aby do vyřešení vládní krize neopouštěl republiku,“ uvedl šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček to označil za politické pletichaření.