Jak na jarní únavu? Pohybem i masáží

Praha – S přelomem března a dubna, blížícími se Velikonocemi a změnou času ze zimního na letní dopadá na řadu Čechů jarní únava. Podle odborníků jí trpí až tři čtvrtiny obyvatel a nepříjemné stavy je mohou trápit až několik týdnů. Pocit vyčerpání doprovází bolesti hlavy, ospalost, podrážděnost a dokonce i otoky končetin. Psychologové a fyzioterapeuté proto doporučují pohyb na čerstvém vzduchu, ozdravění jídelníčku i speciální masáže.

Škodlivé látky, které se během zimy v lidském těle nahromadily, odbourává lymfatický systém. Ten může rozproudit i speciální lymfatická masáž. Ta podle fyzioterapeutky Lenky Fasnerové systém, který zajišťuje i imunitu našeho organismu, nastartuje a pomůže k odplavení toxinů z těla. „Při lymfatických masážích je dobré doplňovat tekutiny, dodržovat pitný režim a my třeba doporučujeme zelené potraviny,“ dodala Fasnerová.

Odborníci jednohlasně doporučují sportovat, hodně pít a jíst vitamíny. Jak uvedla lékárnice Jana Šálková, řada lidí v jarních měsících sahá také po pročišťujících bylinných kúrách. Vědci slibují, že až se teploty ustálí na dvaceti stupních Celsia, energie se lidem zase vrátí.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)