Hutníci z Ostravska míří na masivní demonstraci v Bruselu. Nepřítelem je levná čínská ocel

Oceláři z Ostravy a Třince jedou na pondělní demonstraci proti levné čínské oceli do Bruselu. Připojí se k tisícům lidí z Evropy. Chtějí, aby je Unie před nerovnou konkurencí chránila. Evropská unie a další členové Světové obchodní organizace musí letos rozhodnout, zda Číně udělí statut tržní ekonomiky. Zástupci odvětví varují, že další uvolnění čínské produkce může mít likvidační dopady. V Moravskoslezském kraji je podle nich ohroženo 15 tisíc pracovních míst.

„V ohrožení je nejen náš region, ale 350 tisíc pracovních míst v hutnictví v Evropě. Demonstrace v Bruselu je způsob, jak na to upozornit,“ uvedl mluvčí firmy Vítkovice Steel Jaromír Krišica. Hlavním produktem této společnosti jsou tlusté plechy. Podle jejího vedení se podíl dovozů těchto výrobků z Číny za posledních pět let už téměř ztrojnásobil.

Čína vyrábí polovinu světové oceli a stále více jí vyváží. Loni to bylo rekordních 112 milionů tun. Kvůli tomuto přebytku se ceny dostaly na nejnižší úroveň od roku 2003. Vlastník ostravské huti ArcelorMittal Ostrava, který je největším světovým producentem oceli na světě, loni vykázal ztrátu téměř osm miliard, přičemž v předchozím roce jen přes miliardu.

Reportáž: Oceláři z Ostravy a Třince míří do Bruselu

Podle generálního ředitele skupiny Lakšmi Mittala je za tím Čína. „Ceny se během roku výrazně snížily následkem nadbytečné kapacity v Číně,“ uvedl na počátku února v prohlášení. 

O práci se bojí zaměstnanci ArcelorMittal Ostrava, společnosti Vítkovice Steel i Třineckých železáren. O výjezd do hlavního sídla Evropské unie jich mělo zájem mnohem více, než se jich do připravených autobusů vejde. „Poptávka byla mnohem větší, než kolik máme míst. Není se co divit, jde o jejich budoucnost i budoucnost regionu,“ uvedl odborář ArcelorMittal Ostrava Roman Bečica.

K hutníkům se přidají i zástupci krajské tripartity. „Je to sice krásné, že se nám jeví možnost přílivu dalšího čínského nebo indického kapitálu, ale musíme se také zeptat, jestli to není cesta dalšího útlumu výroby oceli a poptávky po uhlí v Evropě,“ uvedl vládní zmocněnec pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj Jiří Cienciala.

Do Bruselu míří 5 tisíc demonstrantů

Hutníci vyrazí do Bruselu v neděli odpoledne. Před budovou evropského parlamentu by se měli shromáždit v pondělí v devět ráno. Budou mít vesty s reflexními prvky, hutnické helmy a vlajky. Podle evropské průmyslové asociace, která demonstraci organizuje, tam mají dorazit tisíce ocelářů i zástupců dalších odvětví z Francie, Německa, Polska, Velké Británie a dalších zemí, které se cítí Čínou ohroženy.

Evropská unie, stejně jako další členové Světové obchodní organizace, musí o Číně rozhodnout do letošního prosince. Čína je členem této organizace od roku 2001. Při svém vstupu přijala na 15 let statut netržní ekonomiky, který právě letos v prosinci vyprší. Odborníci na ocelářství tvrdí, že Čína nesplňuje podmínky tržní ekonomiky. Mnohé evropské země si však nechtějí s Pekingem rozházet vztahy.

Unie vyzvala Čínu k omezení výroby oceli

Brusel tvrdí, že ochranu evropského trhu před čínskou produkcí zajistí. Agentura Reuters informovala, že eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová na konci ledna Čínu vyzvala, aby podnikla opatření ke snížení přebytečné kapacity ve výrobě oceli. Čínského ministra obchodu také upozornila, že Evropská unie zahájí další tři nová vyšetřování kvůli možnému čínskému dumpingu.

Podle Reuters eurokomisařka vyjádřila znepokojení nad tím, že objem vývozu z Číny loni vzrostl o zhruba polovinu, což mělo za následek, že ceny některých výrobků se až o polovinu snížily. Malmströmová potvrdila, že v Evropské unii již zanikly tisíce pracovních míst a desetitisíce jsou v ohrožení. Unie v současnosti uplatňuje 35 ochranných opatření týkajících se dovozu ocelářských výrobků, z toho 15 se týká Číny.