Hasiči zlikvidovali požár na Barrandově, s policií zjistí příčinu

Vyšetřování požáru kulis na Barrandově (zdroj: ČT24)

Hasiči v sobotu před sedmou hodinou ranní definitivně zlikvidovali požár filmových kulis v ateliérech na pražském Barrandově. Oheň vypukl v pátek odpoledne a podle předběžných odhadů způsobil škodu sto milionů korun. Příčinu požáru hasiči společně s policisty vyšetřují.

Požár, který byl vidět na kilometry daleko, zasáhl kromě filmové dekorace také okolní porost. Hasičům se ho podařilo dostat pod kontrolu už v pátek večer, dohašování ale trvalo až do následujícího rána. „Místo jsme opustili před sedmou hodinou, kdy jsme odtáhli také poslední hadice. Ty se teď budou čistit na stanici v Krči,“ podotkla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Do hašení se zapojilo sedm jednotek profesionálních a sedmnáct jednotek dobrovolných hasičů, vojenská cisterna z letiště ve Kbelích a pomáhal také vrtulník. Tři zasahující hasiči museli být ošetřeni kvůli únavě a přehřátí. Příčinu požáru policisté vyšetřují, na místo je přivolán také specialista z kriminalistického ústavu.

Odhadovaná škoda sto milionů korun se může podle Adamcové po vyšetřování ještě změnit.

Kulisy byly připraveny pro natáčení seriálu Knightfall o maltézských rytířích. Seriál se zde měl začít natáčet již o víkendu. Američané začali seriál pro stanici History Channel točit v Chorvatsku, do Česka se přesunuli v červenci přibližně na pět měsíců.

Seriál Knightfall je jedna z největších filmových investic v Česku, druhá takto velká produkce je rovněž seriál, ten se jmenuje Britania. Oba dva seriály by v součtu měly utratit dvě miliardy korun.
Ludmila Claussová
Ředitelka Czech Film Commission

„V pondělí, pokud nám policie a hasiči předají pozemek, by se mělo natáčet v těch zbytcích, které tam zůstaly. Bude záležet na tom, jak se producent rozhodne, kolik ještě zainvestovat a jak dostavět tuto dekoraci,“ řekl generální ředitel Barrandov Studios Petr Tichý. Petr Tichý doufá, že událost neohrozí další spolupráci s Američany. Ohořelé rekvizity na nedalekém poli totiž nejsou to jediné, co zbylo. Připravené dekorace čekají na štáb i přímo v ateliérech. Filmaři počítali, že tu budou točit až pět let.