Green Deal jsou pouta na rukách evropské ekonomiky, míní Rajchl z PRO 2022

Jindřich Rajchl (PRO 2022 a lídr kandidátky PRO - Jindřicha Rajchla) o eurovolbách (zdroj: ČT24)

Zástupci všech stran a hnutí, které letos kandidují do Evropského parlamentu, dostávají postupně prostor na ČT24. Předseda strany PRO 2022 a lídr kandidátky PRO – Jindřicha Rajchla Jindřich Rajchl zmínil, že je pro zrušení Green Dealu, protože ho považuje za pouta na rukách evropské ekonomiky. Dále se strana chce v europarlamentu zabývat tématem bezpečnosti, s čímž souvisí migrace. Česko by mělo migrační pakt jednoznačně odmítnout, řekl. Stejně tak odmítá přijetí eura, které by se podle něj stalo ocelovým řetězem na krku Česka. Důležitým tématem je podle něj také suverenita země. Chce, aby si Česko mohlo o vlastních věcech rozhodovat v Praze.

Jak hodnotíte naše členství v EU po dvaceti letech?

Já myslím, že Evropská unie vykolejila. Je to jiná Evropská unie, než do které jsme vstupovali v roce 2004 a po dvaceti letech je na čase přehodnotit, co nám členství přináší, a co nám naopak ubírá. Myslím, že když jsme vstupovali do Evropské unie, tak jsme především očekávali svobodu, prosperitu, bezpečnost, a v současné době je situace naprosto obrácená. Například poslední rozhodnutí Evropské komise, která nám v uvozovkách povolilo stavbu pátého jaderného bloku v Dukovanech za naprosto pro nás neakceptovatelných podmínek, nevýhodných podmínek pro Českou republiku, jasně ukazuje, že EU se ze spolku spolupráce suverénních států stala bruselským diktátem, což je něco, co je pro Českou republiku extrémně nevýhodné.

V tomto kontextu, která témata evropských voleb jsou z pohledu vaší strany nejzásadnější?

Bezpečnost – zcela jistě, což znamená migrace, Green Deal, to je absolutní základ v současné době jakýchsi pout na rukách ekonomiky Evropy, která musíme zcela jednoznačně setřást a zrušit. Pak je to samozřejmě větší suverenita České republiky. To, abychom si mohli rozhodovat o vlastních věcech tady v Praze.

Vy jste to už naznačil, tak pojďme pokračovat. Pokud byste byl zvolen, co byste v Evropském parlamentu prosazoval a čemu byste chtěl bránit na straně druhé?

Je potřeba říct, že v Evropském parlamentu sedí 705 europoslanců. To znamená, že jeden europoslanec toho tam příliš mnoho nezmůže, nadto Evropský parlament nemá zákonodárnou iniciativu.

A navíc ten počet se ještě rozšíří.

Přesně tak. Takže já si nedělám iluze, že by tam někdo zvládnul zázraky. Pro nás je to spíše příprava na parlamentní volby příští rok, kde se bude skutečně rozhodovat o budoucnosti České republiky. Co bychom ale zcela jistě chtěli, je dovyšetřit celý ten covidový podvod. Dnes už evropský prokurátor vyšetřuje paní (Ursulu) von der Leyenovou. Já jsem se potkal s panem (Cristianem) Terhesem v Rumunsku, v Bukurešti a podali jsme si ruku na to, že pokud budeme zvoleni, tak to společně dotáhneme, protože si myslím, že by paní von der Leyenová měla nést trestně-právní odpovědnost za evidentně korupční jednání.

A dále bychom chtěli blokovat bruselské diktáty, které se tady na nás valí – ať už je to Green Deal, migrace, ať už jsou to další věci, byť naprosto jednoznačně říkám, že o tom se bude rozhodovat zejména v parlamentních volbách příští rok. My voličům nabízíme to, že bychom se rádi chtěli po volbách spojit s dalšími národně-konzervativními subjekty a zaútočit především v parlamentních volbách. Tam se bude lámat chleba.

Evropská unie má 27 členů, měla by se rozšiřovat?

Já myslím, že to v tuhle chvíli není téma. EU má sama obrovské množství vlastních problémů. Nejdříve je potřeba, aby si zametla před vlastním prahem, než se bude snažit rozšiřovat jakýmkoli způsobem na jakoukoliv stranu. Podle mého názoru, pokud EU velmi rychle neučiní a nezrealizuje některé změny, tak se začne rozpadat a štěpit. To je podle mého názoru zcela jednoznačný fakt, protože některé státy si diktát z EU nenechají líbit.

Zmínil jste Green Deal, tak co s ním?

Zrušit. Víte, kdokoliv, kdo říká, že Green Deal bychom měli nějak upravit, modifikovat, tak absolutně nerozumí tomu, co Green Deal znamená. Jsou to skutečně pouta na rukách evropské ekonomiky a já si ta pouta nechci upravovat, aby mě tlačila méně, nebo abych mohl dát ruce o deset centimetrů více od sebe. Já chci tato pouta rozbít. Jestliže se EU a celá Evropa má vrátit k prosperitě, tak Green Deal musí skončit.

Já jsem si připravil takový černý kalendář Green Dealu, který budu publikovat na své stránce na Facebooku, aby lidé věděli, co všechno přináší. Ukázka toho, co Green Deal přináší – nejvyšší cena elektřiny v České republice pro nás, pro naše spotřebitele, přestože jsme druhými největšími exportéry elektřiny v Evropě. To nedává absolutně žádný ekonomický smysl a je to skutečně jenom ukázka toho, jak Green Deal fatálně selhal, nefunguje a musí být zrušen.

Velkým tématem je už roky změna migračních a azylových pravidel, k čemuž došlo v posledních dnech. Platit to má od roku 2026. Jaký je váš pohled na schválenou změnu migračních a azylových politik?

My s ní samozřejmě zásadně nesouhlasíme, protože se o nich hodně lže. Já mám výhodu, že jsem advokát, takže jsem všech deset dohod četl, na rozdíl asi od většiny politiků, kteří o ní hovoří. To není žádné řešení nelegální migrace. Matkou toho migračního paktu je švédská eurokomisařka Ylva Johansson, která na každém svém vystoupení říká, že EU potřebuje o milion migrantů ročně více, ne méně. To znamená, že migrační pakt logicky tady není pro to, aby migraci omezoval, ale naopak, aby ji zrychlil a já myslím, že Česká republika by se tomu měla zcela jednoznačně postavit, stejně jako Maďarsko, Slovensko a Polsko.

V žádném případě by se neměla zdržovat hlasování, ale jasně migrační pakt odmítnout, protože se domnívám, že celá idea o tom, že migranti – to, co říká Ylva Johansson – nahradí pracovní sílu, má jeden velký háček. Ti migranti sem nejdou převážně s úmyslem pracovat. V současné době se EU snaží problém, který sama vytvořila, rozmělnit na další státy, které nejsou migrací příliš zasaženy a já říkám za sebe, že odmítám, aby se z české kapsy platily německé dluhy, protože tohle je německý problém a oni si to musí vyřešit. Oni říkali: ‚Wir schaffen das,‘ teď je načase, aby dostáli svým slovům.

Měla by Evropská unie dál pomáhat Ukrajině?

Myslím, že nejlepší pomoc Ukrajině by byl apel na dojednání co nejrychlejšího míru.

S kým jednat?

Samozřejmě mezi Ukrajinou a Ruskem. Je nezbytné zcela jednoznačně, pokud se chceme vůbec bavit o seriózních debatách o míru, zapojit tyto dvě strany a pravděpodobně USA a pravděpodobně Evropskou unii, ale dohoda už byla na stole. V dubnu 2022 v Istanbulu odsouhlasena ukrajinskou i ruskou delegací. Zrušil ji Západ. Bohužel, zbytečně jsme promarnili dva roky života, mnoho a mnoho lidských životů, desítky miliard dolarů, které mohly být investovány úplně někam jinam.

Jak toho docílit, když Rusko, například ústy Dmitrije Medvěděva deklaruje, že jednat nechce?

Vždyť to není pravda. Rusko opakovaně říkalo, že jednat chce a znovu říkám, že v dubnu roku 2022 byla ta smlouva na stole. Tenkrát už bylo na stole příměří, jasně definované podmínky. Referoval o tom Die Welt na základě rozhovoru se členem ukrajinské delegace, to znamená, že určitě to nebyla žádná ruská propaganda. Tehdy ty podmínky byly na stole, samozřejmě v tuto chvíli se vyjednávací podmínky zhoršují, to je jednoznačné. A tak dobrou dohodu, jako byla v dubnu 2022, už v žádném případě vyjednat nelze, to je pravda.

Bohužel jsme si to zapříčinili sami vlastní naivní strategií bezhlavé podpory válečného konfliktu, který byl prohrán od první minuty. Bylo naprosto zřejmé, že se Ukrajina nemůže této vojenské operaci ubránit a že bude absolutně nezbytné jednat co nejdříve o míru. Čím dříve by ten mír byl dojednán, tím lépe by to bylo pro Ukrajinu. Teď je to zničená země, která bude v rozvalu příští desítky let a doplatí na to, že ji v podstatě Západ hnal do předem prohraného boje.

Euro přijmout, nebo nepřijmout v České republice?

V žádném případě. Nejenom, že by znamenalo zvýšení cen, ale především je to ocelový řetěz na krku České republiky. Euro by znamenalo to, že fakticky už z EU nemůžeme nikdy odejít a že ztrácíme část své suverenity, a to je měnová politika. My potřebujeme občas podpořit naše exportní firmy, a to nám koruna umožňuje. V momentě, kdy přijmeme euro, tahle možnost je pryč a samozřejmě v tu chvíli vstupujeme do dluhové unie, což znamená, že přejímáme na sebe část závazků, které tady nasekaly za mnoho let Španělsko, Itálie a Řecko. A především je tady obrovská hrozba digitálního eura, CBDS měny, které my zcela odmítáme, protože chceme zakotvit do ústavy právo platit v hotovosti.

Když zmiňujete exportéry, jak si tedy potom vysvětlujete, že řada exportérů využívá euro už teď a účtuje v euru.

Ano, protože je to výhodné.

Ale vy jste říkal, že ne.

Ano, ale účtování je něco jiného než přijetí. To, že v podstatě někdo tady může spekulovat na kurzové pohyby a že na tom podnikatelé vydělávají obrovské peníze, je fakt. Řada podnikatelů vydělává velké peníze na tom, že čeká na pohyb eura vůči koruně a směňuje peníze v momentě, kdy je to pro mě nejvýhodnější. Takhle se tady vydělávají miliony a desítky milionů a já nechci naše podnikatele o tuto možnost připravit. Víte, vždycky, když se udělá reportáž a jsou tam tři podnikatelé a neptá se nikdo toho zbytku, který naopak euro v žádném případě nechce, tak to je naprosto jednoznačná manipulace.

A co chci říci především, nechtějí to naši občané, sedmdesát procent našich občanů nechce euro, sedmdesát procent našich občanů nechce migrační pakt a sedmdesát procent našich občanů nechce Green Deal. Ta vláda tady není od toho, aby nám diktovala, co máme dělat. Ta vláda je tady od toho, aby reprezentovala vůli našich občanů. Těm patří tenhle stát, ne panu (Petru) Fialovi a ne panu (Petru) Pavlovi.

To máte doloženo průzkumy?

Ano, teď byl nejnovější průzkum – 72 procent lidí je například proti migračnímu paktu.

Česko bude brzy takzvaným čistým plátcem v Evropské unii, to znamená, že víc zaplatíme, než přijmeme v rámci EU. Jak byste jako evropský poslanec nebo obecně politik vysvětlil lidem, že to tak prostě bude, že my budeme platit za jiné zaostalejší regiony?

Já myslím, že tohle není ta nejdůležitější otázka.

A proto jsem si ji nechal na závěr, jak byste to vysvětlil?

Ta nejdůležitější otázka je to, jakým způsobem je potřeba ty peníze alokovat. To je největší problém, protože v současné době peníze, které jdou na různé dotace, dotační projekty, tak jsou značným předmětem korupce. Obrovské množství korupce v tom je a navíc se alokují na projekty, které jsou pro nás velmi často nepotřebné nebo zbytečné.

My musíme alokovat ty peníze úplně jiným způsobem, ne na zelenou politiku – velkou zelenou lež, ne na genderismus, ne na válku na Ukrajině, ale na rozvoj evropského regionu. Teprve pak se můžeme bavit o tom, co je pro nás výhodné a co není výhodné, ale pokud s tím rozpočtem hospodaříte úplně mylně, tak se vůbec nemá cenu bavit, jestli o pár korun víc dostaneme, nebo o pár korun více zaplatíme. To není vůbec podstatné. Podstatné je to, jakým způsobem se ty peníze používají a ty se používají fatálně omylně v současné době.