Firmy a podnikatelé mohou žádat o dotace na elektroauta. Stát na ně vyčlenil dvě miliardy

Události: Dotace na elektromobilitu pro firmy a podnikatele (zdroj: ČT24)

O dotaci až 300 tisíc korun na elektrické nebo vodíkové auto a dobíjecí stanici mohou od tohoto týdne žádat živnostníci, podnikatelé a firmy. Podmínkou je pořídit si vůz na úvěr se zárukou Národní rozvojové banky.

Slevu až 200 tisíc teď mohou získat firmy, které si pořídí elektrické osobní auto, o sto tisíc vyšší je pak dotace na vozy s vodíkovým pohonem. A příspěvek mohou podnikatelé využít i na nákup menších nákladních aut i dobíjecích stanic.

„Je to o tom spočítat si celý koncept přechodu na elektromobilitu ve firmě. U některých se to vyplatí, někteří budou ještě třeba chvíli čekat,“ konstatoval vrchní ředitel sekce fondů Evropské unie z ministerstva průmyslu Marian Piecha.

„V tom prvním měsíci očekáváme až třináct set žádostí, to je relativně velké číslo. Partnery jsme připravili na to, že to nebude ta standardní doba vyřizování jako u standardních záruk, ale bude to trvat déle,“ řekl zástupce ředitele pražské pobočky Národní rozvojové banky Jakub Eliáš.

V Česku se loni prodalo necelého čtvrt milionu nových osobních aut. Čistě elektrických pak 6600, tedy tři procenta. „V loňském roce se prodávalo daleko více než v roce letošním, kdy řada klientů čeká na tu výzvu,“ doplnil tajemník Svazu dovozců automobilů Josef Pokorný.

Z posledních průzkumů vyplývá, že čtyřicet procent dotázaných podnikatelů nákup elektromobilu zvažuje. Téměř dvě třetiny živnostníků až doteď ale vnímaly státní podporu jako nedostatečnou.

Celkem si mezi sebe můžou podnikatelé rozdělit téměř dvě miliardy. To vystačí na pořízení asi pěti tisíc aut.