Drak přichází - i k českým Vietnamcům

Praha – Vietnamci v Česku vítají svátkem Tetu rok Draka, který slibuje prosperitu a úspěch. Rok draka začíná oficiálně v neděli v šest hodin večer. I daleko od původní vlasti Vietnamci svůj největší svátek slaví podle tradic a s rodinou. Velké „předsilvestrovské“ setkání se konalo například v pražské tržnici Sapa. Z restaurací a společenských místností se pak oslavy nového lunárního roku přesouvají do soukromí.

Vařená slepice a banh trung jsou tradičním vietnamským jídlem, stejně jako pro Čechy kapr a bramborový salát na Štědrý den. Banh trung se připravuje z lepkavé rýže, luštěnin a vepřového masa. Vaření zabere minimálně deset hodin. Hmota se pak zabalí do zelených listů, nejlépe banánových. „Je to jeden ze dvou symbolů kulatého nebe a hranaté země. Je to kulturní odkaz od našich předků od dob dynastie Hung, kterou stále ctíme,“ říká šéfkuchař Nguyen Trong Quan.

Ještě předtím, než rodina zasedne ke slavnostní tabuli, položí se připravené jídlo na oltář zemřelým. Na něm jsou vonné tyčinky. Teprve když shoří, mohou ostatní příbuzní jídlo sníst.

Typickou sváteční výzdobou bývají větvičky broskvoní, které na svátky rozkvetou. Podle některých jejich nakupování připomíná pečlivé vybírání vánočního stromku. Na Nový rok děti také dostávají peníze, i když bankovky bývají někdy jen namalované. Ani opravdové částky nebývají velké, ale spíš symbolické. „Vietnamci věří, že rozdávání peněz dětem jim přinese do nového roku prosperitu a úspěch. Je to taková obdoba čočky na Nový rok,“ popsal Do Duy Hoang, mluvčí Iniciativy za práva pracovních migrantů a migrantek.

  • Vietnamci slaví v pražské tržnici Sapa příchod nového roku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3223/322282.jpg
  • Vietnamci slaví v pražské tržnici Sapa příchod nového roku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3223/322283.jpg

Vietnamský nový rok se řídí podle lunárního kalendáře. Jeho začátek je tedy pohyblivý. Vietnamci jsou po Slovácích a Ukrajincích třetí nejpočetnější skupinou cizinců v Česku. Podle statistik ministerstva vnitra mělo v Česku na konci loňského listopadu povolení k pobytu 55 585 lidí z Vietnamu. Přechodně mohlo v zemi pobývat 18 088 Vietnamců. Trvale tu mohlo žít 37 497 osob. Trvalý pobyt mohou cizinci získat po pěti letech života v ČR. Statistika neříká nic o Vietnamcích s českým občanstvím.

Reportáž Radky Zítkové a Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)

Podle čínského zvěrokruhu vládu po zajíci přebírá drak, který je symbolem vesmírné energie. Je to vůbec nejsilnější znamení. Lidé věří, že je spojené s prosperitou a úspěchem. Roky pod dračí nadvládou obsahují velké události. Také letošek by mohl otřást pevnými základy a přinést nečekané změny ve světě i v životě jednotlivců. Dračí doba je prý vhodná pro založení firmy, stěhování, svatbu i potomky.