Dotace na elektromobil táhne, využily ji už tisíce podnikatelů

O dotace na pořízení elektromobilu je zájem. Celkem Národní rozvojová banka (NRB) podpořila nákup 4039 aut na elektrický pohon. Při koupi nového elektromobilu mohou zájemci požádat o 200 tisíc korun. Dotaci stát vyplácí od poloviny března. Ministerstvo průmyslu a obchodu pro tento účel vyčlenilo téměř dvě miliardy korun z Plánu obnovy.

„Osobně si umím do budoucna představit určité změny v procesu, nabízí se třeba možnost vyřídit vše nezbytné s NRB bez nutnosti fyzické návštěvy pobočky,“ popisuje Jakub Schreier, ředitel společnosti ADIV, která se zabývá prodejem automobilů značky Škoda, zkušenosti svých klientů. Přestože měl nejdřív z byrokratické mašinerie respekt, proces podle něj nakonec funguje dobře.

Podobnou zkušenost mají i další tisíce podnikatelů, živnostníků nebo firem, které si doposud o dotaci na pořízení vozu s elektrickým pohonem zažádaly. Drtivá většina z nich ji získala. Žádat mohou o příspěvek až 200 tisíc korun bez DPH.

Řada prodejců teď ale řeší otázku, jak bude trh s elektromobily vypadat po vyčerpání dotačních peněz. „Domníváme se, že kombinace absence podpory a zároveň zvýšené poptávky v době platnosti programu povede k dočasnému poklesu trhu s elektromobily,“ předvídá prodejce Schreier.

Značky elektromobilů

Jak se ukazuje, Češi si v posledních měsících nejvíc oblíbili vozy společnosti Tesla. Každá druhá dotace, kterou úředníci vyřizují, je právě na tuto značku. Doposud si o peníze na nový vůz značky Tesla zažádalo 1680 podnikatelů. „Tesla se dala očekávat, protože nabízí zajímavou a atraktivní kombinaci výkonu a ceny,“ říká Petr Knap, expert na automobilový průmysl společnosti EY. Druhé v oblibě je mezi Čechy Volvo s 373 žádostmi a dále Škoda s 228 žádostmi. Nejmenší zájem je zatím o dotace na elektromobily značky FIAT, Peugeot a Citroen.

Program Záruka Elektromobilita připravilo pro firmy a podnikatele ministerstvo průmyslu a financován je ze zdrojů Národního plánu obnovy. Ten poskytl na profinancování téměř dvě miliardy korun. Zájemci mohou o příspěvek žádat až do vyčerpání finančního objemu.