Děti bez domova pomůže připravit na život nový projekt

Praha - Odejít z domova a postavit se na vlastní nohy představuje zásadní krok pro všechny mladé lidi. Zcela rozhodující ale pro ty z dětských domovů. Pokud na cestě neuspějí, nemají se kam vrátit. Pomoc s přípravou na opravdový život jim teď nabízí nový projekt pod záštitou nadace Terezy Maxové. Má je přivést ke kvalitnějšímu vzdělání a do budoucna jim tak zajistit větší úspěšnost na trhu práce.

Například patnáctiletá Gábina vyrůstá v dětském domově v Novém Strašecí. Končí základní školu a rozhoduje se, co dál. Přemýšlela o uměleckém oboru, nakonec ale nejspíš zvítězí praktičtější škola. Podobně jako Gábina přemýšlí i další vrstevníci z domova. Často jdou cestou nejmenšího odporu a končí tak na nejbližším učilišti v okolí. „Častým případem je, že se jim doporučí dva nebo tři učební obory, děti to odkývou, v pubertálním věku to není složité,“ prohlásila Halina Himmelová, ředitelka Člověk hledá člověka.

Terezie Sverdlinová, ředitelka, Nadace Terezy Maxové dětem:

„Tento projekt má za cíl, aby opravdu práci našli, aby se mohli zapojit do pracovního procesu, osamostatnit se a žít svůj plnohodnotný život.“

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Právě zaběhlou praxi by měl projekt změnit. Konkrétní člověk, většinou přímo z domova, supluje roli rodiče a dětem se při hledání vhodného oboru naplno věnuje. „Umožňuje nám samozřejmě navštěvovat jednak třeba burzu škol, jednak jednotlivé školy ve dnech otevřených dveří,“ řekl Milan Čížek z DD Nové Strašecí.

Statistiky o tom, kolik dětí z dětských domovů získá práci a dlouhodobě si ji udrží, neexistují. Podle neziskovek, které v oblasti působí, je ale právě uplatnění na trhu práce jedním z největších problémů. Svou roli přitom hraje právě nedostatečné vzdělání. Zatímco v běžné populaci na vyšší odborné nebo vysokoškolské studium dosáhne každé čtvrté dítě, mezi dětmi pocházejícími z dětského domova je to jen asi každé 170.