Čunek vyzval Kalouska k odchodu, stranu k jednotě

Vsetín - Jiří Čunek, který se odpoledne pokusí obhájit křeslo předsedy KDU-ČSL, vyzval ve své zprávě předsedy strany k partajní jednotě a plánovaný odchod Miroslava Kalouska označil za správné rozhodnutí. Podle Čunka již pro Kalouska, který se vyznačuje snahou rozštěpit KDU-ČSL a inklinuje k ODS, není ve straně místo. Kalousek již během předchozích dní oznámil, že stranu opouští a chce založit nový politický subjekt.

„Jsme prý socialisté chodící do kostela. Podle poslední verze dokonce socialističtí rovnostáři prosazující rovnou spotřebu. Proto se od nás (Miroslav Kalousek) distancuje. Každému, kdo naši stranu zná, je nepravdivost a účelovost této konstrukce zřejmá… Pravda je spíše taková, že pro Mirka Kalouska jsou lidovci všichni ti, kteří s jeho záměry nesouhlasí. A protože poznal, že KDU-ČSL má příliš pevnou členskou základnu, kterou přes všechnu svoji snahu nedokáže rozdělit tak, jak si představoval, odchází a zakládá vlastní politickou stranu. Myslím, že je to cesta a krok správným směrem,“ posvětil Čunek Kalouskův záměr opustit stranu.

Z úvodního projevu Jiřího Čunka:

Strana podle Čunka v posledních letech šla směrem k programovému sbližování s ODS, které by mohlo dojít až k trvalému svázání. Tím by KDU-ČSL jako svébytná křesťanská strana podle Čunka zanikla. Kalouska Čunek vidí právě jako představitele pragmatické části KDU-ČSL inklinující k ODS. „ODS je strana liberální, která sice o sobě tvrdí, že v ní mají své místo proudy konzervativní a křesťanské, ale přitom právě pro dominanci svého liberálního směrování politiky chce opustit po volbách do Evropského parlamentu i frakci Evropské lidové strany.“

Kalousek se ráno opřel do Cyrila Svobody 

Miroslav Kalousek o Čunkově zprávě:

„Svojí úrovní a myšlenkovou bohatostí dosahuje úrovně interpreta. Z tohoto hlediska je to zpráva věrohodná a naprosto poctivá.“

Miroslav Kalousek kritizoval při příchodu na volební sjezd KDU-ČSL kandidáta na předsedu Cyrila Svobodu. „Mým názorům má nejblíže Jan Březina. Na druhou stranu já jsem včera (v pátek) četl rozhovor Cyrila Svobody v Právu a on říkal, jak bude prosazovat progresivní zdanění. To znamená důsledné trestání pracovitějších a vzdělanějších. To se tady bude určitě líbit. To mu určitě zvedlo šanci,“ řekl ironicky Kalousek.

Dále však na sjezdu vystupovat nehodlá, ani nechce nijak zasahovat do diskuse. České televizi řekl, že na sjezd přijel proto, že byl zvolen delegátem jihočeské organizace KDU-ČSL a jeho povinností je ji reprezentovat.