Praha - Čokoláda nám od nepaměti zpříjemňuje různé chvíle a události. Mnoho lidí by si bez ní jen stěží představilo svůj obvyklý den. Tmavá či světlá čokoláda je sladkostí, která pomáhá i se zvládnutím stresových situací. Jak ale rozeznáme kvalitní čokoládu od té nekvalitní? Ve Studiu 6 hovořil o pochutině odborník na čokoládu Radomír Kolek.
Čokoláda není jen obal a barva. Důležitá je i vůně, tvar či lesk
Jak se pozná a co musí splňovat čokoláda, aby to byla čokoláda?
„Platí pravidlo, že pokud má být čokoláda nazývána čokoládou, tak by měla být vyrobena ze stoprocentního kakaa - veškeré komponenty by měly být z kakaového bobu, to jest kakaové máslo a kakaová sušina. Je legislativní úprava, že pět procent jiného než kakaového tuku je přípustné,“ potvrdil Kolek, který i sám svou čokoládu vyrábí.
Náhražky
Náhražky jsou o tom, že jde o čokoládový prášek s rostlinným tukem (palmovým či kokosovým). „Když se podíváme na čokoládu, která je doplněná rostlinným tukem, tak na povrchu není moc lesklá, je matná a při zlomení nevytváří silný zvuk. Po přelomení by měla vzniknout ostrá neporušená hrana, tím se pozná, zda je čokoláda pravá,“ doplnil Kolek.
V obchodech však zákazník často narazí na náhražky, které mnohdy mají s pravou čokoládou jen pramálo společného. Především vánoční a velikonoční figurky jsou často náhražkovou čokoládou, proto na nich bývá napsáno čokoládová pochoutka. Jde především o to, že se výrobci snaží šetřit a vedou cenovou válku.
Čokoláda stejně jako víno dokáže nasát atmosféru místa, kde kakao vyrůstá.
Degustace čokolády
Čokoláda stejně jako víno může být vnímána všemi smysly. Důležité je zachytit chuť, tvar, povrch i vůni. Podle Kolka u pravé čokolády, když si ji dáte na jazyk a necháte ji rozpustit, tak hořká čokoláda, i když má 70 procent kakaové sušiny, tak není zas tak hořká, jak by se mohlo zdát.
Příprava čokolády
„Celý proces, od sklizně po finální tabulku, trvá pár měsíců v závislosti na zpracování. Vesměs je to o sběru, fermentaci, sušení kakaových zrn a mletí. Samotná tabulka vzniká až z kakaové hmoty. Pralinky mají na druhou stranu jakousi osobnost, podpis – závisí na výrobci. V každé kolekci jdou najít rozdíly,“ potvrdil ve Studiu 6 Radomír Kolek.