Církve začaly výrazně investovat do svých škol. Díky penězům z restitucí

Církve opravují své školy (zdroj: ČT24)

Nové třídy, oprava fasád, nákup moderního vybavení. Církve začaly ve velkém investovat do  svých škol a nakupují to, na co dřív neměly peníze. Umožnily jim to prostředky získané z církevních restitucí - na začátku prosince jim byla uhrazena už třetí splátka v hodnotě dvou miliard. V letošním roce plánují do škol poslat až 200 milionů korun.

Rekordních 110 milionů korun bude směřovat do Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži. Budovu starou více než půl století a její vybavení by měly dostat na úroveň 21. století. Proměnit se tak má od příštího roku nejen gymnázium, ale i jeho internát se 300 dětmi. Zatím tu mají velmi sparťanské podmínky, například ani v jednom pokoji není umyvadlo s tekoucí vodou.  

„Nedovedu si představit, že z jiných dotací bychom na takovou částku vůbec dosáhli,“ říká ředitel gymnázia Jan Košárek. 

Vývoj dotací pro církevní školy
Zdroj: ČT24

Stejně jako jiné školy i ty církevní dostávají dotace podle počtu žáků. Každý rok tak od státu dostanou přes miliardu korun. To ale na tak velké rekonstrukce jednotlivých škol nestačilo.

Účty jdou do milionů

Restituční splátky umožňují také rekonstrukci bytového domu Cyrilometodějského gymnázia v Prostějově. Olomoucké arcibiskupství jej koupilo už před čtyřmi lety, ale peníze na opravy má až nyní. Celkové náklady přesáhnou 30 milionů korun.

Naopak v Praze se bude vedle základní školy svatého Augustina otevírat nové gymnázium. Už od letošního září má škola navíc novou jídelnu a dvě třídy. Účet? Téměř 7 milionů korun.