Čínská hedvábná stezka přidělá EU vrásky na čele, upozorňuje Vojenské zpravodajství

Iniciativa Nové hedvábné stezky se kvůli její globální ambici stane zdrojem rostoucích obav představitelů Evropské unie. Ve výroční zprávě za rok 2017 to uvedlo Vojenské zpravodajství. Čína prý loni projevovala snahu stát se jedním z neopominutelných globálních aktérů. Její komunistická strana se snažila o těsnější propojení s ozbrojenými silami a zavázala se, že do roku 2050 vybuduje moderní armádu světové úrovně.

  • S postupným rozvojem informačních technologií  loni pokračoval informační chaos ve veřejném prostoru a roli tradičních médií přebírají sociální sítě a alternativní zdroje informací, upozorňují zpravodajci.

„Ve sféře zahraničněpolitických a ekonomických témat dominovala čínská iniciativa Pásu a cesty (tzv. Nová hedvábná stezka, Belt and Road), jejíž globální ambice a pravděpodobnost jednostranné čínské expanze se stanou zdrojem rostoucích obav představitelů zemí Evropské unie,“ uvádí zpráva.

Projektem nové Hedvábné stezky se Peking snaží zlepšit vzájemný obchod a zvýšit investice s většinou zemí Asie i dalších světadílů. Propojit má Asii, Evropu a Afriku pomocí sítě železnic, přístavů a další infrastruktury.

Úzkou spolupráci s Čínou prosazuje především prezident Miloš Zeman a jeho okolí. Ve své funkci již Čínu čtyřikrát navštívil, v dubnu se do země chystá popáté, a to právě na summit o Hedvábné stezce. V listopadu v Šanghaji Zeman řekl, že výstavba Hedvábné stezky bude příležitostí pro české stavební a železniční firmy, protože základem stezky je vysokorychlostní železnice.

Zpravodajci přitom ve své zprávě upozorňují také na to, že se cizí tajné služby loni v Česku pokoušely kromě získávání informací posílit vliv své země na zdejší politické a ekonomické struktury. Konkrétní země však zpravodajci nejmenují.

BIS: Výrazně vzrostla aktivita čínských agentů pod diplomatickým krytím

Výroční zprávu v pondělí vydala i Bezpečnostní a informační služba (BIS). Ta varuje, že u nás loni výrazně vzrostla intenzita činnosti čínských zpravodajců působících pod diplomatickým krytím. Upozorňuje, že nátlakové metody k prosazování čínských zájmů využívali i kariérní diplomaté. Čínský přístup je z toho důvodu podobně hybridní jako v případě Ruska, uvedla BIS.

Čína se podle kontrarozvědky snaží prostřednictvím „českých entit“ narušit jednotnou politiku Evropské unie. Zpravodajsky Číňané cílí na silové resorty a klíčové sektory, jako jsou energetika, telekomunikace, finance, logistika, zdravotnictví a špičkové technologie. Věnují se také ekonomické a vědeckotechnické špionáži.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v reakci na zprávu BIS uvedl, že sebevědomý stát nemusí podléhat obavám a zájmem ČR je co nejširší ekonomická spolupráce. „V tomto směru nesmíme zaostat za našimi partnery v EU, kteří právě s Čínou velmi úzce spolupracují v ekonomické oblasti,“ tvrdí mluvčí Hradu. 

Zpravodajci upozorňují na kybernetickou špionáž a útoky

Podle zpravodajců také loni pokračovala zvýšená aktivita některých vojensky významných států v kybernetickém prostoru. Nedílnou součástí prosazování globálních hráčů se stále častěji stávaly informační a psychologické operace.

Některé vojensky významné státy prý využívají své kybernetické kapacity zejména v rámci kybernetických špionážních operací, kampaní a útoků. „Jejich typickým zaměřením byly prvky kritické informační infrastruktury, infrastruktury významných vládních institucí, bezpečnostních subjektů a soukromých společností,“ varují zpravodajci.

Kybernetická špionáž podle nich loni zaznamenala opětovně rostoucí tendenci, více využívány byly sofistikovanější formy kybernetické špionáže proti různým vládním, vojenským, veřejným i privátním cílům včetně klíčových částí kritické informační infrastruktury.

Na počátku loňského roku ministerstvo zahraničí potvrdilo, že se stalo terčem hackerského útoku. Útočníci pronikli do e-mailových účtů některých zaměstnanců resortu včetně ministrovy schránky a účtů některých náměstků. Podle expertů musel čin spáchat jiný stát a připomínal útok na internetový systém Demokratické strany v USA. Z tohoto útoku americké tajné služby obvinily Rusko.

  • Vojenské zpravodajství má za úkol získávat a vyhodnocovat informace důležité pro obranu České republiky. Jako jediná česká tajná služba má na starosti rozvědnou i kontrarozvědnou činnost, zabezpečuje tak domácí i zahraniční informace. Na starosti má i monitorování aktivit cizích agentů v oblasti obrany. Od roku 2015 je také garantem kybernetické obrany ČR.