Český otec marně hledá unesenou dceru. Matka ji před ním v Rusku skrývá

Český otec marně hledá unesenou dceru. Matka ji před ním skrývá (zdroj: ČT24)

Zdeněk Hromádka, který se domáhá kontaktu s dcerou v Rusku, znovu neuspěl. Do země, kam dítě odvezla jeho někdejší manželka, odjel na zahájení školního roku. Dceru se mu ale najít nepodařilo. Sporadicky ji vídá už osm let. Soudní verdikty jsou přitom na jeho straně.

Pátrat po své dceři do Ruska odletěl Zdeněk Hromádka už po pětatřicáté. Od roku 2008 ji viděl zhruba v deseti případech. Naposledy loni v říjnu. Kde se jeho dcera teď nachází, netuší. Matka ji ukrývá, v Rusku po ní bylo vyhlášeno federální pátrání. „Věřím, že Anička půjde do školy, kterou navštěvovala minulý rok, a že ji tam uvidím,“ doufal před odletem.

V pětitisícové Njuksenici, 800 kilometrů severovýchodně od Moskvy, ale čekal marně. Na slavnostní zahájení školního roku dcera nedorazila. Několik lidí ve městě přitom potvrdilo, že ji nedávno viděli. Matka ale do školy vzkázala, že dítě je nemocné. „Jsem v Njuksenici už několikátý den, snažil jsem se navázat kontakty a hledat Aničku, ale nepovedlo se mi to,“ říká zklamaný otec.

Zákon na své straně, ale nic nepomáhá

Pan Hromádka má přitom zákon na své straně. Vyhrál soudy v Česku. To, že Rusko porušuje jeho rodičovská práva, uznali i ve Štrasburku a petrohradská justice zase rozhodla, že má právo se s dcerou vídat. Do případu se při poslední návštěvě Ruska zapojil i prezident Miloš Zeman. Nic ale nepomáhá.

Ruské úřady tvrdí, že v případech rodinných sporů postupují opatrně a důležité jsou pro ně především zájmy dítěte. Místní dětská ombudsmanka Olga Smirnovová je v kontaktu s oběma rodiči. Podle ní by tvrdý postup úředníků Annu negativně zasáhl.

„Soudní orgány samozřejmě mohou situaci z pozice moci ovlivnit. Určitě by ale bylo lepší, pokud by se dohodli sami rodiče,“ tvrdí ombudsmanka. Matka navíc podle ní plní rozhodnutí soudu a nechává dceru s otcem telefonovat. Snahy Zdeňka Hromádky o osobní kontakt jsou ovšem neúspěšné.