Česko zažívá prudký nástup lednové zimy. Silný vítr, sníh a mráz trápil nejvíc východ země

Události | Události | 108 (zdroj: ČT24)

Na řadě míst Česka, především na východě, klesla v pondělí teplota během čtyřiadvaceti hodin o dvanáct stupňů, foukal silný vítr a ve vyšších polohách se k tomu přidal i sníh. I další dny budou podle meteorologů mrazivé. Zejména v noci a ráno mohou teploty klesat hluboko pod nulu.

V okolí Vítkova, který leží na východě Nízkého Jeseníku, klesly dopoledne teploty na dvanáct stupňů pod nulou, v silném větru ale byla pocitová teplota ještě nižší. V kombinaci se silným větrem a sněžením se tvořily sněhové jazyky, které i přes snahu silničářů neustále pokrývaly silnici.

Vlaky z Vítkova až na konečnou do Budišova nad Budišovkou nejezdily už od neděle, autobusy v pondělí jezdily. Naopak do Hvězdlic, Chvalkovic nebo Uhřic na Vyškovsku ranní autobusy nepřijely, první se tam dostaly až kolem deváté hodiny. „Děti se do školy bohužel nedostaly. Udělaly si jednodenní prázdniny,“ podotknul starosta Hvězdlic Zdeněk Tejkal (nestr.).

Počasí potrápilo řidiče také ve Zlínském kraji, nejčastěji na Kroměřížsku a Vsetínsku. Silný vítr a sněžení komplikovaly dopravu mezi Kunovicemi a Loučkou na Vsetínsku. Ještě v poledne tam stáli řidiči kamionů kvůli nehodě v koloně i déle než dvě hodiny. Celkově zaznamenali policisté ve Zlínském kraji téměř dvacet nehod. „Vznikly nejen kvůli závějím na silnicích, ale komplikací byly také popadané stromy,“ řekl mluvčí Policie ČR Zlínského kraje Petr Jaroš.

Podobné to bylo i na dalších místech. Především na návětrných stranách od severovýchodu. V závětří, například pod Jeseníky nebo Krkonoši, bylo tepleji.

Jedním z rizik, které přináší mrazivé počasí a před kterým pravidelně varuje policie, je odpadávající led především z nákladních aut. Nehodu, kdy právě velký kus ledu vletěl do kabiny osobního vozu, řešili jihomoravští hasiči u obce Troubsko na Brněnsku. Při nehodě se zranil řidič. O druhém takovém případu informovali záchranáři. Na Břeclavsku převezli do nemocnice řidičku s poraněním hlavy.

Na Pustevnách bylo kvůli silnému větru minus patnáct, pocitově až minus pětadvacet stupňů Celsia. Vítr dosahoval v nárazech až šedesáti kilometrů v hodině. „Horská služba nedoporučuje hřebenové túry, a pokud už někdo do hor vyrazí, neměl by podcenit oblečení a výbavu. Drsné zimní podmínky ale nepanují jenom na horách, ale i v nižších polohách,“ řekl redaktor České televize Marek Slavík.

V minulých dnech sužovaly Český Krumlov deště a tání, aktuálně mráz. Díky mrazivému počasí sice vydatné deště ustaly, místní se ale bojí, že právě mráz začne ničit promáčené zdi domů. „Voda se dostala do podlah a mráz bohužel začne různým způsobem nadzvedávat a trhat dlažbu. Bojím se nočních mrazů,“ řekl spolumajitel Krumlovského mlýna Marek Šimon.

Plné noclehárny

V důsledku mrazů jsou ve větších městech zaplněné kapacity nocleháren. V Praze letos mohou lidé bez domova přespat na více jak pěti stech lůžkách v pěti noclehárnách. Přes sto dvacet lůžek je v zařízeních s nepřetržitým provozem. Při naplnění kapacit nocleháren mohou lidé zůstat přes noc v zařízeních, která ale nejsou uzpůsobená k přespávání.

V českobudějovických noclehárnách vyhlásili krizový režim. Lidem bez domova umožňují zůstat přes noc na židli. V Plzni navýšili kapacity o nouzovou noclehárnu až pro sedmdesát osob.

V Brně jsou kapacity pro lidi bez domova stále dostupné. První velké mrazy si vyzkoušelo i nové centrum s noclehárnou pro lidi bez domova v Jihlavě, které se otevřelo začátkem roku. Noclehárna má osmnáct míst.

Česko čeká mrazivý týden

Mrazivá rána budou po celý týden. „Noc na zítřek (úterý) bude podle teploměru nejstudenější tam, kde leží sníh, k tomu se ještě v noci při jasné obloze uklidní vítr. Teploty pak mohou klesat až na minus devatenáct stupňů. Na severovýchodě může ještě foukat čerstvý vítr, při něm se pocit chladu umocňuje. Pocitová teplota v Moravské bráně tak může být v úterý ráno až minus dvacet šest stupňů Celsia,“ popsala meteoroložka Taťána Míková.

V úterý přes den budou podle předpovědi ČHMÚ nejvyšší teploty pravděpodobně mezi minus šesti až minus dvěma stupni, na severovýchodě ale i kolem minus osmi stupňů. Poté však budou teploty postupně stoupat.

V noci na středu klesnou teploty maximálně k minus patnácti stupňům, v noci na čtvrtek k minus dvanácti a v noci na pátek k minus sedmi. Přes den bude ve středu od minus čtyř stupňů po nulu, ale na severovýchodě ještě může být až minus sedm. Ve čtvrtek a pátek se už mohou přes den teploty dostat nad nulu, budou mezi minus třemi a plus jedním stupněm.

V pátek ovlivní podle meteorologů Česko další arktický vzduch. „Není ale ještě jisté, kudy přesně povede jeho trajektorie. Měl by zasáhnout zejména východní části Evropy a naše území od východu spíše jen ‚líznout‘," uvedli meteorologové.

Až do čtvrtka bude v Česku zřejmě jasno, ale ve čtvrtek odpoledne začne podle meteorologů přibývat oblačnosti a hlavně na severu a severovýchodě země bude místy sněžit. Občasné sněžení či sněhové přeháňky se objeví na severovýchodě i v sobotu. V neděli očekává ČHMÚ sněžení na většině území Česka.