Česko usiluje o obnovu výroby penicilinu. Vzniknout má nová továrna

Události ČT: V Česku by se opět mohl vyrábět penicilin (zdroj: ČT24)

Ministři zdravotnictví, financí i průmyslu a obchodu si přejí návrat výroby penicilinu do Česka a uvažují o vybudování nové továrny. Návrhem se teď zabývá Evropská komise. Pokud ho notifikuje, začne stavba hned. Linka by se tak rozjela do roka a půl.

V továrně v Roztokách u Prahy začali vyrábět penicilin před 75 lety. Na otevření továrny tehdy přijeli do Roztok členové vlády v čele se svým předsedou Antonínem Zápotockým. Výroba skončila ve druhé polovině padesátých let.

„Ze strategických důvodů byla přesunuta na Slovensko. Naše produkce v tuhle chvíli, v modernějších provozech, než představuje tahle budova, samozřejmě pokračuje,“ uvedl ředitel VUAB Pharma Miloslav Dvořák.

V areálu nyní vyrábí hlavně účinnou látku nystatin, která se používá třeba v přípravcích na léčbu kvasinkových infekcí. Že by se v továrně znovu začal vyrábět penicilin, ministerstvo spíš nezvažuje. Firma, která zde sídlí, totiž nemá na výrobu tohoto antibiotika oprávnění.

Získat by ho trvalo až tři roky. „Máme výrobce, který má toto oprávnění, vyrábí v České republice léčiva, ale výroba penicilinu musí být oddělená od ostatní výroby kvůli riziku kontaminace včetně vzduchotechniky,“ upozornil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Výroba antibiotik u sousedů

Ve hře je proto stavba úplně nové továrny. „Výroba penicilinu v tuto chvíli funguje na Slovensku i v Rakousku. To jsou dvě sousední země. Je otázka, nakolik je mermomocí nutné, aby výroba byla i v České republice,“ poznamenal ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel.

Obě strany se však shodují, že jde o krok, který posílí lékovou soběstačnost Česka. Rozhodnout o výrobě by se mohlo ještě letos.