Bývalá policistka si prý koupila prezidentskou milost

Praha – Na policii se tento týden obrátil psychiatr Martin Konečný, kterému se měla jeho pacientka Radka Kadlecová svěřit s tím, že jí rodina za několik milionů koupila milost prezidenta republiky. Bývalou policistku v roce 2009 poslal soud za braní úplatků na dva roky do vězení, Václav Klaus ji však nakonec omilostnil. Informaci přineslo nové vydání týdeníku Respekt.

Zaměstnankyni karlovarské cizinecké policie Radku Kadlecovou poslal soud do vězení za to, že od cizinců inkasovala desetitisíce korun za rychlé vyřízení žádostí cizinců. Policistka se po vyslovení rozsudku psychicky zhroutila, dostala odklad trestu a následně požádala o prezidentskou milost.

Psychiatrovi Konečnému, u kterého se léčila, pak svěřila, že její rodina za milost zaplatí několikamilionovou částku. „Šlo o nemocnou ženu a jejího příbuzného, který ji doprovázel. Oba shodně a nezávisle na sobě vypověděli, že bude předán prezidentovi a jeho poradcům několikamilionový úplatek,“ uvedl Konečný. Redaktorka Respektu Ivana Svobodová doplnila, že koupi milosti zařizoval strýc policistky Alfréd Fajkoš, který ani dnes celý čin nezastírá.

Konečný případ policii ohlásil až po dvouleté prodlevě, a to proto, že předtím mu zákony ukládaly i v případě úplatkářství zachovat lékařské tajemství. „Na policii jsem se obrátil tento týden. Předložil jsem písemný důkaz, kde jsou podrobně zapsány výroky o připravované korupci, nemohl jsem ale předat žádné informace o zdravotním stavu klientky, o kterou se jedná,“ uvádí psychiatr.

Podle vedoucího kanceláře prezidenta republiky Jiřího Weigla prezident ročně vyhoví každé 47. milosti. Možnost, že by u nich mohlo dojít k jakékoliv korupci, Hrad odmítá. „Musím kategoricky vyloučit, že by k podobnému jednání vůbec mohlo dojít,“ ohradil se tiskový mluvčí prezidenta republiky Radim Ochvat. „Stanovený systém pro posuzování žádostí o udělení milosti prezidentem republiky jakoukoliv možnost zneužití vylučuje.“