Budějovičtí lékaři voperovali pacientovi nejmenší defibrilátor. Oproti jiným přístrojům má dvojnásobnou výdrž

Události ČT: Přístroj je mimořádně tenký a lehký (zdroj: ČT24)

Kardiocentrum českobudějovické nemocnice voperovalo pacientovi nejmenší srdeční defibrilátor v České republice. Přístroj je mimořádně tenký a lehký, měří jen několik centimetrů a váží 82 gramů. 54letý Petr Tkáč si pochvaluje, že se po operaci zase vyspí a odešly mu i návaly závratě a horka. Přístroj by měl výrazně zvýšit věk dožití pacienta a snížit možné srdeční problémy.

Podle lékaře Alana Bulavy má defibrilátor několik výhod. „Je menší a lehčí. Obrovskou devizou je dvojnásobná životnost defibrilátoru oproti standardním přístrojům a mnohé technické vylepšení,“ uvedl Bulava. S tímto typem prý mohou pacienti například podstoupit vyšetření magnetickou rezonancí, což dříve nebylo možné. Životnost přístroje dosahuje až 15 let. 

Tím, jak technologie postupuje, se výrobci snaží přístroj neustále zmenšovat. Defibrilátor tak pacientům pod kůží na rozdíl od minulosti nepřekáží a netlačí. „Před 30 lety byly implantáty veliké jako lidská dlaň a vážily přes čtvrt kila,“ připomíná Alan Bulava.  

V českobudějovické nemocnici operaci podstoupil 54letý Petr Tkáč. „Asi před 9 lety jsem začal být dušný, kdy jsem neušel ani 10 metrů, aniž bych nebyl úplně zadýchaný,“ popisuje své obtíže. 

Několikaleté polykání léků nakonec začátkem dubna vystřídala operace. Z nemocnice se mohl vrátit domů hned druhý den. „Odešly mi návaly horka a závratě, ty už nemám vůbec, v noci spím, což jsem nespal, furt jsem se budil a také se mi snížila ta dušnost,“ říká Tkáč. 14 dní po zákroku už tak mohl absolvovat zdravotní dvoukilometrovou procházku.  

„Ten zákrok je v zásadě úplně stejný, je to kosmetický efekt. Řezná rána je kratší, s čímž je taky spojeno lepší hojení,“ doplňuje Bulava.

Tak jako jiné přístroje navíc umí i tento přístroj shromažďovat data a dálkově je zasílat přímo lékařům. Právě českobudějovické kardiocentrum na dálku monitoruje mimořádné množství pacientů, přicházejí sem data od 1500 kardiaků. „Čas hraje pro nás, pokud tuto informaci zjistíme brzy, dokážeme na ni adekvátně terapeuticky reagovat,“ říká Bulava. 

Kardiocentrum v českobudějovické nemocnici ročně implantuje přibližně 250 srdečních přístrojů. V celé republice pak tento zákrok každoročně podstoupí přibližně 4500 lidí. Podle Bulavy počet stoupá přímo úměrně s věkem dožití. „Na začátku 90. let minulého století lidé umírali v průměru kolem 65. roku života. Nyní se ta hranice posunula až o 12 let. A samozřejmě v tomto věku se mohou srdeční problémy více vyskytovat,“ uzavírá Bulava.