Bude se u nás legálně léčit konopím?

Praha - „Chceme léčbu a výzkum, nic víc“ – tak zní hlavní vzkaz iniciátorů petice všem, kteří by byli ochotni podpořit snahu o legalizaci marihuany jako drogy. Petice, která právě teď v Česku vzniká, bojuje za léčbu konopím a jeho výzkum. V petičním výboru jsou zástupci pacientů, odborníci na závislosti, lékaři i vědecké kapacity. Upozorňují na to, že české zákony jsou ve srovnání se zahraničím zbytečně přísné.

Lékař Tomáš Zábranský z centra adiktologie se brání tomu, že by šlo o legalizaci drog. Podle něj se to dá přirovnat k podávání morfinu nemocným na úlevu od bolesti, což je také jedna z diagnóz, na kterou se hodí konopí, a přitom to neznamená legalizaci heroinu. 

Konopí pomáhá hlavně nemocným s roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou, s nechutenstvím, kožními problémy a dalšími diagnózami. Teď je v České republice registrovaný jediný lék s konopím, ještě ale není v prodeji a není jasné, do jaké míry bude cenu asi 15 tisíc korun za balení hradit pojišťovna. Řada nemocných si proto konopí opatřuje i ordinuje sama, a to ilegálně. 

Tomáš Zábranský, lékař z centrum adiktologie: „Vytlačit nemocné na černý trh, protože to je přesně to, co se dnes děje – buď si ho koupí předražené na černém trhu s nejistou kvalitou, nebo si ho sami vypěstují s rizikem kriminálního postihu - je nezodpovědné a nehodné civilizované země.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

S využitím konopí pro léčbu a výzkum souhlasí překvapivě i ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. I když s důležitým ale. „Jsem jednoznačně proti samodiagnostice, samopěstování, samoléčbě bez toho, že by to mělo jednoznačný charakter lege artis z rukou lékaře,“ dodává Frydrych. 

Ministerstvo zdravotnictví se změně zákona o návykových látkách nebrání, dokonce jej má v legislativním plánu, chce ale jasná pravidla. Mluvčí ministerstva k tomu dodává, že je potřeba opravdu vést k tomuto tématu širokou diskusi, což může podle ministerstva zdravotnictví ještě nějakou dobu trvat, plánovaná novela zákona tak letos zřejmě ještě nevznikne.