Bradáčová chce po razii poslat dva lidi do vazby

Pražské vrchní státní zastupitelství navrhlo uvalení vazby na dva ze tří obviněných v kauze neoprávněného předávání informací z trestních řízení, informovala šéfka zastupitelství Lenka Bradáčová. Jedná se o bývalého policistu Igora Gáboríka a detektiva protikorupčního útvaru Radka Holuba.

Třetí obviněný byl podle ní propuštěn na svobodu. Soud musí o návrhu na vzetí do vazby rozhodnout do 24 hodin od jeho podání.

Bradáčová vazbu navrhla „z důvodů reálné obavy, že v případě ponechání obviněných na svobodě hrozí, že budou mařit trestní stíhání působením na dosud nevyslechnuté svědky a budou opakovat trestnou činnost, pro kterou jsou stíháni“.

Trojici obviněných zadržel ve středu policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Jsou to detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub, bývalý policista Igor Gáborík a středočeský celník Pavel Šíma. Stíháni jsou za zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, podplácení a neoprávněný přístup k počítačovému systému. Za přijetí úplatku
pachatelům hrozí tři až deset let vězení, za podplácení jeden rok až šest let odnětí svobody.

Hynek: Bradáčová chce po razii poslat dva lidi do vazby (zdroj: ČT24)

Návrh na vazbu musí státní zástupce podat soudu do 48 hodin od zadržení, jinak musí být zadržený propuštěn na svobodu. Soud pak do 24 hodin obviněného vyslechne a rozhodne buď o tom, že ho bere do vazby, nebo že ho propouští.

Policie se případem zabývá od srpna 2013. Po roce bylo vyšetřování delegováno na ÚOOZ, přestože podle obecné příslušnosti by případ spadal pod Generální inspekci bezpečnostních sborů. Důvodem byla podle Bradáčové „ekonomika a samotné naplnění účelu trestního řízení“. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že ÚOOZ a státní zastupitelství budou v budoucnu muset tento postup vysvětlit, pokud to vyšetřování umožní.

Podle reportéra ČT Jiřího Hynka měla skupina zadržených ovlivňovat minimálně dvanáct kauz, včetně případu nemocnice na Homolce. Vedle úniků z policejních spisů měli zjišťovat i to, kdo je vyšetřován, kdo půjde na výslech a snažit se určit směr, jakým se má výslech i další vyšetřování ubírat.

Kompetence ÚOOZ a GIBS by se podle poslanců měly řešit

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu překračuje dlouhodobě své kompetence a stává se spíše mocenským centrem než vyšetřovacím orgánem, komentovala středeční zásah ÚOOZ ve vnitřních strukturách policie poslankyně ODS Jana Černochová. „Mám pocit, že pan ministr se probral ze zimního spánku. Na přešlapy v jednání ÚOOZ, na překračování jeho kompetencí a gesce upozorňujeme dlouhodobě. Ministr Chovanec i premiér Sobotka k tomu byli doposud bohužel přehlíživí, dost možná jim to i vyhovovalo, takže jsem zvědavá, jak s novými informacemi naloží,“ uvedla Černochová, která předpokládá, že se na toto téma brzy sejde stálá komise pro kontrolu GIBS.

Předseda komise Václav Klučka (ČSSD) řekl, že příští jednání je svoláno na 7. června. Klučka podotkl, že komise měla už dříve na svém jednání šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, státního zástupce Ivo Ištvana, policejního prezidenta i ministra vnitra. Všichni tenkrát podle něj konstatovali, že by výměna informací mezi policií a inspekcí fungovat měla.

Poslanec Marek Benda (ODS) považuje za nutné, aby si Chovanec udělal jasno, co všechno má ÚOOZ vyšetřovat. „Chvílemi mi připadá, že se stal univerzální jednotkou, která zcela mimo dělení kompetencí rozhoduje, kdo je hodný a kdo zlý,“ řekl Benda. „Zásahy ÚOOZ v posledních dvou letech jsou především spektakulární povahy,“ dodal Benda, podle něhož by měla řešit Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Chovanec ve čtvrtek připomněl, že jde už o druhý případ kriminality v řadách policie, který inspekce neřešila. Loni v říjnu ÚOOZ zasahoval v Olomouckém kraji v případu s krycím názvem Vidkun, v němž jde údajně o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů. Policie v nejnovějším případu obvinila policistu, bývalého policistu a celníka po tříletém vyšetřování. Za přijetí úplatku hrozí obviněným tři až deset let vězení, za podplácení jeden rok až šest let odnětí svobody.

  • Igor Gáborík (obviněný): bývalý policista v současnosti podniká v detektivních službách, média ho už dříve spojovala s vlivnými pražskými lobbisty, které prý zásoboval informacemi z vyšetřování, a údajně měl vazby i na Radovana Krejčíře. Jeho jméno figuruje i v korupční kauze Nemocnice Na Homolce.
  • Radek Holub (obviněný): Vysoce postavený detektiv protikorupčního útvaru působí na ÚOKFK od roku 2011. Dříve pracoval na pražském odboru hospodářské kriminality. Dosud nepotvrzená zůstávají jména i některých detektivů z Kongresové ulice v Praze, kde hospodářská kriminálka sídlí.
  • Pavel Šíma (obviněný): člen Celní správy ČR, podle mluvčí Generálního ředitelství cel už je postavený mimo službu; skupině měl dodávat informace o finančních tocích firem.