Antimonopolní úřad uložil firmě jako trest zákaz účasti ve veřejných zakázkách

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal firmě účast na veřejných zakázkách. Logistickou společnost Expres Van tak potrestal za účast na kartelové dohodě. Expres Van se podle antimonopolního úřadu nesmí veřejných zakázek účastnit dva roky. Oba účastníci kartelu, vedle společnosti Expres Van ještě firma Lorenc Logistic, dostali také finanční postih v celkové výši 2,85 milionu korun, uvedl ÚOHS. Rozhodnutí není pravomocné, firmy proti němu mohou podat rozklad.

„Úřad je připraven sankci v podobě zákazu plnění veřejných zakázek využívat i v dalších případech kartelových dohod souvisejících s veřejnými zakázkami, pokud soutěžitelé nevyužijí programu leniency, tedy shovívavosti, či s úřadem nebudou spolupracovat v rámci narovnání,“ uvedl k případu místopředseda ÚOHS Kamil Nejezchleb.

Zákaz za účast v kartelové dohodě na základě zákona o ochraně hospodářské soutěže byl uložen poprvé. Dříve bylo možno ukládat zákaz podle starého zákona o veřejných zakázkách, pokud dodavatel uváděl nepravdivé informace v rámci zadávacího řízení. V novém zákoně o zadávání veřejných zakázek již ale tento trest není.

Takzvaný program leniency pak znamená, že firma své pochybení uzná a navíc poskytne úřadu o kartelové dohodě důkazy.

Zakázky na přepravu obchodních balíků

Obě firmy dostaly pokutu za to, že v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy železnic na přepravu obchodních balíků pro roky 2014 až 2016 a 2016 až 2018 koordinovaly svou účast a nabídky tak, aby zakázku získala společnost Expres Van.

„Úřad v rozhodnutí konstatoval, že účastníci zakázané dohody jednali s cílem narušit hospodářskou soutěž v uvedených výběrových řízeních, přičemž tohoto výsledku skutečně dosáhli. K nezákonnému jednání docházelo od 27. srpna 2014 do 29. srpna 2016. Úřad tento případ odhalil na základě vlastní činnosti,“ uvedl ÚOHS v tiskové zprávě.

Firma Expres Van dostala pokutu 754 tisíc korun a zároveň i zákaz plnění veřejných zakázek na dva roky. Tento trest uložil úřad úplně poprvé. Společnost Lorenc Logistic přistoupila na takzvané narovnání s úřadem, za což jí byla snížena pokuta o 20 procent na 2,1 milionu korun, především se tím ale vyhnula uložení zákazu plnění veřejných zakázek.