Aktivisté se brání pokutě za vyhození květin politků při oslavách 17. listopadu

Aktivisté se brání pokutě za vyhození květin do koše 17. listopadu na Národní třídě v Praze. Podali si odpor proti rozhodnutí Prahy 1, podle kterého mají zaplatit pokutu v celkové výši šest tisíc korun. Podle rozhodnutí úřadu spáchali přestupek proti majetku. Aktivisté zatím pokutu platit nemusí, správní řízení bude nyní pokračovat, sdělila ČT mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková.

„Oba obvinění podali proti rozhodnutí odpor. Správní řízení proto pokračuje. Ústní jednání se uskuteční nejpozději do třiceti dnů,“ doplnila mluvčí.

Při oslavách 17. listopadu skončily v koši kytice, které položili k památníku na Národní třídě prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO) či místopředseda sněmovny Tomio Okamura (SPD). K akci se přihlásili politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin. Skupina mimo jiné vystupuje proti politickému režimu v Ruské federaci a jejímu prezidentu Vladimiru Putinovi. Čin aktivisté vnímají jako vyjádření politického názoru.

Gemund v rozhovorech s novináři vyhození kytic odůvodnil tím, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie. Lidé jako Babiš nebo Okamura se podle aktivisty nechovají podle demokratických pravidel. Podle Gemunda je demokracii potřeba chránit, a to i radikálně. Už v minulosti stál za několika protesty a happeningy.

Prezident Zeman označil ty, kteří vyhazují kytice do koše, za primitivní hlupáky. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že rozumí rozhořčení lidí, kteří kytice vyhodili, ačkoli takový způsob vyjádření názoru není jeho šálek čaje.

Policie po incidentu uvedla, že věc považuje za přestupek a postoupila ji správnímu orgánu, úřadu Prahy 1. Ten aktivistům začátkem ledna uložil za přestupek proti majetku pokuty v celkové výši šest tisíc korun. Jeden z aktivistů měl zaplatit dva tisíce korun (za jednu kytici) a druhý čtyři tisíce (za dvě kytice).