Žena viní sociální úřad z Frýdku-Místu, že nechránil dítě

Ostrava - Čtyřicetiletá žena z Frýdku-Místku, která je svědkyní v případu násilné smrti rok a půl starého dítěte, podala trestní oznámení na sociální odbor tamního magistrátu. Tvrdí, že sociální pracovnice opakovaně upozorňovala, že dítě není u své osmnáctileté matky v dobrých rukou, avšak je to prý nezajímalo. Domnívá se, že kdyby včas zasáhly, mohla dnes holčička žít. Úřad odmítá, že by něco zanedbal.

Rok a půl staré dítě zemřelo na následky bití loni začátkem prosince. Policisté obvinili jeho osmnáctiletou matku ze zvlášť závažného ublížení na zdraví s následkem smrti, hrozí jí až šestnáct let vězení. Čtyřicetiletá žena, která o dítě tři měsíce pečovala, se s tím nechce smířit. „Několikrát jsme sociální úřad upozorňovali na to, že dítě je mezi asociály, že ho nechávají sedět venku v zimě, nestarají se,“ říká žena, které nyní obviněná matka dítě na čas a údajně bez vysvětlení nechala na starosti.

Radnice pochybení svých zaměstnankyň odmítá. Ani prostřednictvím mluvčí však nechce zveřejnit žádné podrobnosti. „Rádi bychom se vyjádřili, ale jsme vázáni zákonem, nemůžeme k tomu mluvit, “ řekla mluvčí magistrátu Jana Matějíková.

Jisté je, že osudem dítěte se už zabýval Okresní soud ve Frýdku-Místku. Tři dny před smrtí je svěřil do péče babičky. Než rozsudek nabyl právní moci, byla holčička u matky, babiččiny péče se nedožila.

Týrané děti

Podle odborníků je v Česku týráno až čtyřicet tisíc dětí. V naprosté většině případů však není toto násilí odhaleno. Desítky dětí ročně v Česku na následky týrání a špatného zacházení umírají. V roce 2012 to bylo 28 dětí. Smrtelnými následky jsou nejvíce ohroženy děti kojeneckého a batolecího věku, protože jsou křehké, zranitelné a naprosto bezbranné. Týrané děti často nenavštěvují žádná kolektivní zařízení a unikají lékařskému dohledu. Zdraví a život týraného dítěte závisí na všímavosti okolí a včasném oznámení podezřelých okolností.

Policisté frýdecký případ stále vyšetřují. O obviněné zjišťují informace mimo jiné na magistrátním úřadě. „Vyšetřování pokračuje, kriminalisté požádali o všechna potřebná stanoviska a dokumentaci,“ řekla mluvčí krajské policie Soňa Štětínská.

Autorka trestního oznámení pravděpodobně neuspěje. Podle zatím neoficiálních informací České televize dal státní zástupce policistům pokyn, aby případ odložili. Jestli to tak dopadne, žena podá odvolání.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)