Ve volbách s nejnižší účastí uspěl i senátor z Monte Carla

Praha – Druhé kolo senátních voleb, které uzavřelo klání o horní parlamentní komoru, se zapíše do statistik mimo jiné také historicky nejnižší volební účastí. Do volebních místností přišlo 16,69 procent voličů. V menších obcích účast mnohdy nepřesahovala ani pět procent, třeba v Bynovci na Děčínsku z téměř 240 voličů jich dorazilo 17, z nichž pět sedělo v komisi. Volební výsledek přinesl dalších několik zajímavostí, třeba nejdál do nové práce to bude mít novopečený senátor zvolený v Uherském Hradišti Ivo Valenta, který má trvalé bydliště v Monte Carlu.

Právě volební obvod Uherské Hradiště se může pyšnit nejvyšším procentem voličů v druhém kole senátních voleb, přišlo jich přes 21 procent. Pouhých 10,45 procent voličů si naopak našlo cestu k urnám v Karviné.

O primát v rychlosti sečtení se v druhém kole dělí komisaři z Teplic nad Metují v obvodu Trutnov a v Chocni, které patří do Rychnovského obvodu – od nich byly výsledky známy už 11 minut po uzavření místností. V rekordně krátké době byly sečteny i celkové výsledky, a sice za dvě a čtvrt hodiny.

Nevýraznější a nejtěsnější vítězství

Nejvýrazněji ze všech porazil v Děčíně starosta města Zbyněk Linhart (STAN) stávajícího senátora Jaroslava Sykáčka (ČSSD), když obdržel přes 71 % hlasů. Naopak nejtěsnější rozdíl zaznamenali ve strakonickém obvodu, kde o vítězství Karla Kratochvíleho (ČSSD) nad Martinem Gregorou (TOP 09 a STAN) rozhodlo 417 hlasů, které v konečném součtu činily rozdíl přibližně 2,5 %.

Bývalý předseda JZD Slušovice František Čuba si připisuje věkový rekord, ve svých 78 letech je nejstarším senátorem při svém zvolení. Nejmladší z čerstvě úspěšných zákonodárců je pak Václav Láska, který teprve v srpnu dosáhl věku potřebného ke kandidatuře, tedy 40 let.

  • Sociální demokraté získali 10 senátorských křesel. Hnutí ANO se do Senátu dostalo poprvé se svými 4 zvolenými kandidáty, z kandidátů navržených lidovci se jich do Senátu dostalo 5. Vládní strany by tedy v novém Senátu měly mít 46 mandátů, v horní komoře o celkových 81 křeslech tak drží většinu. Volební účast dosáhla něco málo přes 16,6 procent.
Volební kuriozity a čísla v Událostech ČT (zdroj: ČT24)