Soudkyně možná přijde kvůli Toflovu gangu o případ

Brno - Krajská soudkyně Dana Kancírová zřejmě přijde o jeden z případů, který se týká lidí spojených s Toflovým gangem. Soudkyně bude v kauze gangu zřejmě figurovat jako svědkyně, její domovský soud proto z opatrnosti nechce, aby na případu dál pracovala. Kauza Toflova policejního gangu tak už zasáhl do práce nejméně dvou brněnských soudců.

Po Aleši Dufkovi, kterému kvůli zapojení do případu unikla funkce předsedy brněnského městského soudu, se kauza Toflova gangu nejnověji dotýká i soudkyně Dany Kancírové. Její nadřízení nechtějí, aby rozhodovala v případu, který údajně s působením gangu souvisí. „Soudkyně, která má věc rozhodovat, bude zřejmě figurovat jako svědkyně v kauze Toflova gangu a proto se nezdá vhodné, aby náš soud v této věci soudil a rozhodoval,“ uvedla dnes mluvčí Krajského soudu v Brně Miroslava Sedláčková. 

Kauza se týká podvodů podnikatele Pavla Kuparowitze. Členové Toflova gangu mu prý nabídli, že si za tři miliony může koupit příznivý rozsudek. Udělení osmiletého trestu si Kuparowitz vysvětluje nezaplacením požadované částky. Podle Dany Kancírové byl trest objektivním a zákonným rozhodnutím celého senátu, ne pouze jejím. Verdikt soudu proto hájí a jakékoliv vnější vlivy na svou práci odmítá.

  • Soudce Aleš Dufek autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Krajský soud v Brně zdroj: ČT24

Soudkyně popírá i to, že by na ni před znovuprojednáním případu tlačil její partner, advokát Oldřich Ševčík. Také on je podle policie jedním z Toflovců, kteří údajně vydělávali na nezákonném ovlivňování trestních kauz. Podle některých svědků měli skupině pomáhat i další soudci a státní zástupci. Do jaké míry jsou jejich výpovědi věrohodné budou muset zvážit vyšetřovatelé.

Kauza Toflova gangu už zasáhla do života i jinému brněnskému soudci. Aleš Dufek vyhrál konkurz na post předsedy městského soudu, nakonec se jím ale nestal. Dufkovi kariérní růst v říjnu překazil jeden ze svědků v kauze Toflova gangu, když ho označil za příjemce úplatku. Sám Dufek toto obvinění odmítá.