Olomoucký soud udělil podmíněný trest za nelegální obchod se zbraněmi

Olomouc - Za nelegální vývoz zbraní dnes podmíněně potrestal Vrchní soud v Olomouci Jiřího Kubicu a Pavla Kovačiče, kteří v roce 2003 obchodovali s vojenským materiálem. Oba muži navíc musejí zanechat podnikání s tímto druhem zboží. Podle soudu muži neměli na podobné obchodování potřebná povolení, a spáchali tedy trestný čin. Krajský soud v Ostravě původně od jejich potrestání upustil.

Jiří Kubica v roce 2003 koupil v Chorvatsku pistole a dovezl je do České republiky k maloobchodnímu prodeji. V Česku měly být ověřeny a prodány, putovaly ale obratem do Spojených států. Stejným způsobem prodali muži do Spojených států také pistole ze Slovenska o rok později. U soudu se hájili tím, že postupovali podle nařízení Licenční správy ministerstva průmyslu a obchodu.

Vrchní soud uložil oběma mužům podmíněné tresty. Kubica si musí odpykat dvouletý podmíněný trest s odkladem na tři roky, Kovačič dostal jeden a půl roku s odkladem na dobu dvou let. Rozsudek nepovažoval ale ani jeden z obžalovaných za správný a ještě před odchodem ze soudní budovy se oba dohodli se svými právními zástupci, že podají dovolání k Nejvyššímu soudu ČR.