Nález plastiky venuše z Mašovic

Mašovice - Keramická soška venuše nalezená v lokalitě Písečná nedaleko Mašovic představuje jeden z největších objevů české archeologie. Sedm tisíc let starou keramickou sošku objevil se svými spolupracovníky badatel Zdeněk Čižmář. Ten nalezl velké kusy keramické ženské plastiky po osmi letech svého bádání. Soška měla na výšku přibližně padesát až šedesát centimetrů. „Hned v tom okamžiku mi bylo jasné, že jde o originální nález, který se archeologovi podaří jednou za život. Nebude mít význam jen lokální či celorepublikový. Něco podobného se totiž nevykopalo v celé Evropě,“ uvedl archeolog.

Mašovická Hedvika nikdy neukáže svoji tvář. Místo hlavy je totiž ukončena výlevkou. Pravěcí lidé ji mohli používat například při rituálech plodnosti. Historici odhadli, že ženské nohy a hýždě z keramiky pocházejí z doby 4800 až 4700 let před naším letopočtem.

Mašovická plastika je unikátní nejen svým stářím, ale i velikostí. Odborníci dokonce mluví o tom, že byla na dobu, v níž vznikla, doslova monumentální. Plastiku vytvořili zástupci kultury moravské malované keramiky. V tomto období, tedy asi 4800 let před naším letopočtem, byly Mašovice důležitým centrem.