Jim Morrison: Očistit brány vnímání

Melbourne (USA) - Jim Morisson, plným jménem James Douglas Morrison, byl zpěvákem, básníkem, duší legendární rockové skupiny The Doors. Pro několik generací se stal modlou, v různých anketách byl zvolen mužem s největším sex-appealem na světě. Jako Lizard King či Mr. Mojo Risin', jak si sám říkal, ale především prožil život, který nikdy neuhnul před výzvou proniknout za hranice běžného vnímání skutečnosti. Jim Morisson se narodil 8. prosince 1943. Po maturitě začíná roku 1964 studovat film v Los Angeles. Jeho práce ale nebyla dobře přijata a Jim ze školy odešel. V létě 1965 potkal Jim na pláži studenta Raye Manzareka, chvíli četli poezii, až Jim jednu svou báseň zazpíval. Tehdy se zrodil nápad založit kapelu.

Brzy se zrodila skupina The Doors. Čtveřicí členů byli zpěvák Jim Morrison, klávesista Ray Manzarek, kytarista Robby Krieger a bubeník John Densmore. Jako název kapely posloužilo jméno legendární knihy Aldouse Huxleyho Brány vnímání (The Doors of perception), které je samo citací z básně anglického romantického vizionáře Williama Blakea.

Rockový koncert je rituál

Jim poezii miloval. Denně si zapisoval poznámky a sny. Sám psal poezii a mnoho jeho nejlepších básní se nakonec vtělilo v písně The Doors. Mezi jeho nejsilnější inspirační zdroje patřila představa smrti, sex, šamanismus a drogy. Věřil, že rockový koncert je rituál. Znal přitom velmi dobře kultické chování přírodních národů i moderní psychologii davu.

Neustálé koncertování a nezřízený život se zle podepsaly na jeho zdraví. K tomu se přidávalo zoufalství nad povrchností publika, které jej milovalo především jako sexuální symbol.

Se svou životní láskou Pamelou Courson proto odjel do Paříže, kde chtěl jen psát a odpočinout si po nahrávání posledního společného alba The Doors L. A. Woman. Z Paříže se už nevrátil. Jako příčina jeho smrti třetího července 1971 byla uvedena srdeční zástava.