Bouřky zasáhly jih Moravy. Hasiči zachraňovali i dětský tábor

Jižní Morava - Především jižní část republiky zasáhly bouřky, před nimiž varovali meteorologové. Bouřky sice byly slabší, než se původně předpokládalo, i tak ale hasiče zaměstnávaly celou noc. Z obce Studnice na Vyškovsku kvůli padajícím stromům a vodě tekoucí ze svahů evakuovali dětský tábor.

Přibližně ke 120 případům vyjížděli v noci hasiči kvůli intenzivním bouřkám. Padající stromy a rozvodněné toky působily největší komplikace na Znojemsku, Břeclavsku, Vyškovsku, Blanensku a Brněnsku. Vyvrácené stromy blokovaly silnice, ničily zaparkovaná auta, ploty nebo veřejné osvětlení. „Na desítkách míst také hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů, výtahových šachet a dalších prostor,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Haid. Silný vítr zase odnášel plechové střechy a bořil reklamní poutače u silnic.

Do Studnice na Vyškovsku vyjížděli hasiči kvůli záchraně 24 dětí a 4 vedoucích z dětského tábora. „O půl desáté začala bouřka a kolem desáté jsme už věděli, že je zle. Zavolali jsme hasičům o pomoc, děti se seřadily a čekaly na příjezd záchranářů. Děti všechno zvládly,“ řekl Petr Kudlička ze skautského střediska ve Vyškově. On jako jediný vedoucí v táboře zůstal až do rána, ostatní odjeli s dětmi.

„Při evakuaci hasiči museli z přístupové cesty nejdříve odstranit vyvrácené stromy. Malé táborníky s pomocí policistů a starosty Studnice nejdříve dopravili do obce, a odtud je pak autobusem převezli k ubytování ve vojenském areálu ve Vyškově,“ dodal Haid. Odtud je skautští vedoucí dnes odvezou do Ivanovic na Hané, odkud většina dětí pochází. Už ve čtvrtek se ale chtějí skauti do tábořiště vrátit a zkažený pobyt si vynahradit pokračováním tábora.

Z lagun na silnicích zachraňovali brněnští hasiči řidiče a jejich auta

V brněnské ulici Koliště zachraňovali hasiči cestující, jejichž auto uvízlo v laguně. Voda sahala až do výšky 70 centimetrů. Auta zůstala v lagunách také ve Sportovní ulici, na Mojmírově náměstí a dalších místech jihomoravské metropole. „Na ulici Lidická byli hasiči přivoláni k záchraně ženy, kterou v suterénu pojišťovny uvěznila voda sahající do výšky 50 centimetrů,“ popsal další z případů Haid.

V ulici Údolní spadl strom na projíždějící auto. Jednačtyřicetiletý muž a sedmatřicetiletá žena utrpěli lehká zranění a byli převezeni do nemocnice. „V důsledku silného větru spadlo také na zaparkované vozidlo Opel Corsa mobilní WC v ulici Náhorní a došlo k poškození zadního okna,“ řekla mluvčí policie Andrea Straková. Další padající strom rozbil čelní okno auta, které majitel zaparkoval na ulici Příční. Voda zaplavila i podzemní podlaží rostoucího nejvyššího brněnského mrakodrapu AZ Tower.

NO COMMENT: Podívejte se, jaké škody déšť napáchal na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

K dramatické situaci vyjížděli hasiči na silnici vedoucí z Bílovic do Adamova. Zůstal na ní uvězněný řidič. Jeho auto zablokovaly zřícený svah a popadané stromy. Silnice byla až do odpoledne neprůjezdná, silničáři odklízeli nánosy hlíny a stromy.

  • Zasypaná silnice mezi Adamovem a Bílovicemi autor: Michal Šebela, zdroj: ČT Brno
  • Zasypaná silnice mezi Adamovem a Bílovicemi autor: Michal Šebela, zdroj: ČT Brno