Zeman chce stále Česko v eurozóně. Nejdřív ale musí odejít Řecko

Prezident Miloš Zeman je stále přesvědčený, že by Česko mělo vstoupit do eurozóny. V takovém případě by mu ale hrozilo, že by muselo platit řecké dluhy, což Zeman odmítá. Podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka proto považuje za nejlepší řešení odchod Řecka z euroskupiny.

Zeman prosazuje vstup Česka do eurozóny už od svého zvolení do funkce. „Na druhou stranu plně uznává protiargument, že finanční situace Řecka nepodporuje tento vstup, protože jako člen eurozóny by Česká republika musela platit i řecké dluhy,“ uvedl na tiskové konferenci Ovčáček.

Od českého daňového poplatníka nelze podle Zemana žádat, aby kryl dluhy státu s neurovnanou hospodářskou politkou. „Prezident proto považuje za rozumné řešení vystoupení Řecka z eurozóny,“ dodal Ovčáček. Řecko podle prezidenta opakovaně není schopné své problémy vyřešit. Spoléhat na jeho sliby proto nepovažuje za rozumné.

Ovčáček: Prezident chce odchod Řecka z eurozóny (zdroj: ČT24)

Česká republika odmítá ručit za řecké půjčky

Řecko nyní dostalo od eurozóny poslední šanci k dohodě o další pomoci. Výměnou za reformy by měla země dostat třetí záchranný balík v hodnotě desítek miliard eur. Podařilo se tak odvrátit bezprostřední hrozbu bankrotu a odchodu Řecka z měnové unie.

Řecko by mělo dostat peníze ze záchranného fondu eurozóny (ESM). Než se ale podaří jednání uzavřít, mělo by dostat krátkodobou půjčku od Evropského finančního stabilizačního mechanismu (EFSM). O jeho použití rozhodnou ministři financí Unie v úterý. Česko by se v případě poskytnutí půjčky muselo za její část zaručit, a to v poměru, ve kterém přispívá do evropského rozpočtu. Šéf české státní kasy Andrej Babiš (ANO) už avizoval, že vláda garanci odmítá. S premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) se shodují v tom, že problémy Řecka mají řešit pouze státy eurozóny. 

Co nová dohoda obsahuje, kdo ji zaplatí a jak by se mělo na záchranném balíku podílet Česko? Odpovědi si můžete přečíst ve speciálním textu na našem webu.