První ZOH byly vyhlášeny olympijskými až o rok později

Chamonix (Francie) - První zimní olympijské hry byly vyhlášeny olympijskými až v roce 1925, přestože proběhly už mezi 25. lednem a 4. únorem 1924. Myšlenku samostatných zimních her prosazovaly Kanada, Švýcarsko a severské státy. V roce 1921 získala právo na pořádání her v roce 1924 Francie a s ním i možnost zorganizovat v Chamonix „Týden zimních sportů“.

Když se 25. ledna 1924 na náměstí ve francouzském městečku Chamonix řadili sportovci k slavnostnímu průvodu na stadion, kde se mělo konat zahájení dosud největší zimní mezinárodní sportovní soutěže, nikdo z nich přesně nevěděl, k jakým závodům vlastně nastupuje. Celý svět mluvil o zimní olympiádě, ale plakáty hlásaly, že v Chamonix bude uspořádán Týden zimních sportů.

Tento název byl v oněch chvílích skutečně jedině správný. Jenže v době řazení slavnostního průvodu zasedal ve vyzdobené radnici pořadatelského města Mezinárodní olympijský výbor, což samo dávalo tušit, že Týden zimních sportů má k olympijským hrám velmi blízko. Jen zarputilý odpor Švédů a Norů byl příčinou toho, že si 258 sportovců ze šestnácti zemí, kteří v Chamonix závodili, muselo na oficiální olympijské posvěcení ještě rok počkat. Teprve na VIII. olympijském kongresu v Praze v květnu 1925 byl přijat návrh Josefa Rösslera-Ořovského, aby tento týden byl se zpětnou platností uznán za I. zimní olympijské hry.