Na Prostějovsku shořela výrobna plastů - škoda za 80 milionů

Prostějov - Škodu za 80 milionů korun způsobil mohutný požár, který dnes ráno zničil výrobnu plastů v Alojzově na Prostějovsku. Z hořící haly na kraji obce stoupal hustý dým, avšak díky příznivým povětrnostním podmínkám nemuseli být obyvatelé Alojzova evakuováni. Hasiči už požár zlikvidovali, nikdo nebyl zraněn, uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Plameny časně ráno zachvátily výrobní halu o rozměrech 40 x 60 metrů, ve které zničily technologii na výrobu plastů a dva nákladní automobily. „Požár nám byl nahlášen před sedmou hodinou. Když na místo dorazily první jednotky, tak už byla výrobní hala celá v plamenech,“ dodala mluvčí hasičů.

Požár likvidovalo osm hasičských jednotek, kterým se podařilo dostat plameny pod kontrolu zhruba v 8:30. „Zpočátku se hasiči nemohli dostat dovnitř, protože hrozilo zřícení ocelové konstrukce haly, takže její hašení v první fázi probíhalo zvnějšku,“ uvedla Hacsiková. 

Hasiči poté museli z haly vynést propanbutanovou láhev a ochlazovali okolí, jelikož v těsném sousedství výrobny stoji dvě velká sila, skladové a administrativní budovy. Z hořící haly na výrobu plastů stoupal hustý dým, avšak ovzduší v Alojzově znečištěno nebylo. „Firma sídlí mimo obec. Navíc kouř stoupal kolmo vzhůru, takže nebyl důvod nikoho evakuovat,“ podotkla mluvčí. Příčinu požáru výrobny plastů určí experti, kteří trosky haly prozkoumají v sobotu po jejich vychladnutí.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)