Nové Heřminovy chtějí další referendum. Má ještě cenu nádrž odmítat?

Nové Heřminovy - Část obyvatel obce Nové Heřminovy na Bruntálsku, která má být zaplavena vodou plánované přehrady, si žádá nové referendum. Lidé se proti nádrži jasně vyslovili už v roce 2008, teď chtějí nové lidové hlasování. Iniciátoři už předali obci petici s potřebným počtem podpisů.

„Stavba přehrady se stala nezvratným faktem. Jakýkoliv odpor může vývoj jen oddálit, ale ne zastavit. Už začaly demolice. Potřebujeme zjistit, zda má smysl dál trvat na výsledcích referenda z roku 2008,“ vysvětloval Rastislav Vlček z přípravného výboru.

Lidem chce položit dvě otázky. Jednu zcela stejnou jako v roce 2008, a to, zda má obec využít všech možností, aby zabránila bourání budov a aby vždy vystupovala proti přehradě. Druhý dotaz by zjišťoval, zda má obec v souvislosti se záměrem schváleným vládou využívat všechny možnosti a nástroje vedoucí k rozvoji obce.

Nové Heřminovy na Bruntálsku
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Přípravný výbor se totiž obává, že zastupitelstvo má původním výsledkem lidového hlasování svázané ruce. V souvislosti s přehradou nemůže dělat nic jiného, než stavbu odmítat.

„Přitom by přehrada mohla obci prospět, když už to nejde jinak. Investor nabízí například pomoc při budování infrastruktury a velké plochy zemědělských a lesních pozemků,“ vysvětlují členové přípravného výboru v dopise obyvatelům Nových Heřminov.

Radek Sijka: „Představa některých lidí, že v případě souhlasu s přehradou zasype investor Nové Heřminovy penězi, je naivní.“

Starosta Radek Sijka  potvrdil přijetí petice. „Je to legitimní požadavek. Budeme postupovat podle zákona. Archy necháme prozkoumat právním zástupcem. Máme dva týdny na to, abychom přípravný výbor požádali o odstranění případných nedostatků,“ řekl. Na nejbližším zasedání zastupitelstva, což bude nejpozději v březnu, pak referendum vyhlásí. „Předpokládám, že pokud se referendum uskuteční, bude to v květnu či červnu příštího roku,“ uvedl Sijka. Míní ale, že představa některých lidí, že v případě souhlasu s přehradou zasype investor Nové Heřminovy penězi, je naivní. „Myslím si, že to tak nebude,“ řekl.

O stavbě přehrady, kvůli které má padnout celkem padesát čtyři domů, z toho dvacet tři obytných, stát už v minulosti rozhodl. Povodí Odry vykupuje pozemky a lidé, kterých se to týká, obec opouštějí. V současné době je podle mluvčího Povodí Odry Četmíra Vlčka vykoupeno devadesát procent pozemků. Zbývajících deset procent je v majetku obce či obyvatel, kteří zatím prodej odmítají.

Nádrž v údolí Nových Heřminov, kterým protéká řeka Opava, se plánuje a řeší několik desítek let. Aktuální se stala po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997, které zaplavily také nedaleký Krnov. Vláda nakonec vybrala menší variantu. Ministerstvo zemědělství odhaduje náklady na osm miliard korun.