Potvrzeno: Evraz chce prodat vítkovickou ocelárnu do konce roku

Moskva - Spekulace ohledně budoucnosti ocelárny Evraz Vítkovice Steel (EVS) jsou u konce. Největší ruská ocelárna chce ztrátovou českou divizi prodat už do konce tohoto roku. Oznámil to generální ředitel Evrazu Alexander Frolov. Firma letos v tuzemsku několikrát pozastavila provoz kvůli slabé poptávce. Odbory se obávají, že pokud se prodej nepovede, firma se zhruba 1 100 pracovníky skončí.

Zájemci o českou divizi by se prý našli

Místopředseda odborů ocelárny Evraz Roman Ďurčo upozorňuje, že na provoz ocelárny jsou navázány další firmy, takže by se zastavení výroby mohlo dotknout až několika tisíc lidí. Mluvčí vítkovické ocelárny ale tento měsíc uvedl, že zájemců o koupi firmy je hned několik, a to jak z České republiky, tak i ze zahraničí.

Vedení společnosti navíc odmítá, že by lidem hrozilo hromadné propouštění. „Uváděli jsme donedávna, že hromadné propouštění hrozí na Dole Paskov ve Staříči, v OKK Koksovnách a v Evrazu v Ostravě. Kromě Paskova se ale zástupci dalších dvou továren proti tomu ohradili,“ uvedla ředitelka ostravské pobočky Úřadu práce Yvona Jungová.

  • Podle nejčernějších předpovědí by mohlo v příštích měsících přijít v Moravskoslezském kraji o práci až třináct tisíc lidí.

Evrazu se dlouhodobě nedaří. V první půlce tohoto roku prohloubil čistou ztrátu o celých 165 procent v přepočtu na 2,4 miliardy korun. Prudké zhoršení hospodaření podle firmy způsobila klesající celosvětová poptávka po oceli. Kromě české pobočky plánuje Evraz prodat také svůj majetek v Jihoafrické republice.

Ocelárna ve Vítkovicích letos stála od 1. července do 5. srpna kvůli slabému odbytu produktů. Od 22. července zaměstnanci provozů ocelárny i válcovny čerpali dovolenou. Odstávka se týkala přibližně 250 zaměstnanců, kteří v té době pomáhali s plánovanou údržbou zařízení ocelárny nebo pracovali v jiných provozech. Někteří byli doma s 80 procenty mzdy. Ocelárna předtím stála už na konci loňského roku a také letos v dubnu.

Vítkovický závod patří Evrazu od roku 2005, kdy jej koupil za 285 milionů dolarů. Tehdy svojí nabídkou překonal konkurenční firmu Mittal Steel. Evraz Vítkovice Steel je zároveň třetí největší hutní společností v Česku.

  • V Evrazu vlastní podíl ruský miliardář Roman Abramovič. Firma sídlí v Londýně, kde se obchoduje i s akciemi firmy. Hlavním působištěm Evrazu je Rusko a dále pak Ukrajina, Česká republika, Itálie, Spojené státy, Kanada a Jihoafrická republika. Společnost zaměstnává zhruba 110 tisíc lidí.