Automobilka Hyundai zaznamenala rekordní zisk

Nošovice – Firma zaznamenala více než dvojnásobný nárůst zisku, plnou zaměstnanost a maximální možné množství vyrobených aut. Nošovické automobilce Hyundai se daří. Za první půl rok letošního roku překročila plán výroby o jedno procento. A to i přesto, že je evropský automobilový trh stále v krizi. Výpadek společnost nahradila dodávkami pro Austrálii a Jižní Afriku.

Produkuje jedno auto za minutu. Z výrobní linky v Nošovicích jich za prvních šest měsíců tohoto roku sjelo více než sto padesát pět tisíc. Nejčastěji jsou to bílé a červené.

„Nejvíce se prodává hatchback, ale je velmi těsně následován kombíkem,“ informoval Petr Vaněk, mluvčí HMMC.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Auta začali v podhůří Beskyd vyrábět v roce 2008. Svým majitelům na korejském poloostrově začíná firma vydělávat až teď, tedy o pět let později. Přestože trh s auty v Evropě klesá.

„Je nutné hledat odběratele i mimo Evropu, abychom udrželi plnou výrobu,“ uvedl Petr Vaněk.

Představitelé sdružení automobilového průmyslu dnes zástupcům automobilky předali cenu Podnik roku 2012, a to i přesto, že je nošovická firma na českém trhu, co do velikosti, dvojkou. Česká jednička, mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, vyrobí ročně téměř milion aut, tedy třikrát víc než Hyundai.

„Jsou tam hodnotící parametry, které jsou měřitelné. Jsou to tržby, je to přidaná hodnota a především je to všechno kalkulováno na pracovníka, to znamená, nejsou to absolutní čísla, ale čísla poměrová,“ uvedl Marek Ryšavý, viceprezident Sdružení automobilového průmyslu.

Výstavbu automobilky v Nošovicích výrazně podpořil stát formou daňových úlev. Jen na těchto poplatcích firma loni ušetřila miliardu.

Dotace od státu dostává i na nová pracovní místa. Jen za rok 2012 to bylo sto sedmdesát milionů.

„Součástí investičních pobídek jsou i příspěvky na každé vytvořené pracovní místo a na přeškolování zaměstnanců, pokud přišli s jinou kvalifikací,“ informoval mluvčí podniku Petr Vaněk.

Ve firmě pracuje tři a půl tisíce lidí. I proto patří Frýdek-Místek pravidelně mezi místa s nejnižší nezaměstnaností v kraji. 

Vydáno pod