Dřevohostice mají vánoční unikát - velký figurální betlém

Dřevohostice – Náměstí v Dřevohosticích na Přerovsku zdobí unikátní figurální betlém. Kromě jesliček a tradičních postav svatých jej tvoří i na čtyři desítky dalších postav v životní velikosti. Některé z nich mají dokonce reálnou podobu tamních obyvatel. Autorem betlému je místní rodák Alexander Forýtek.

Okolo jesliček pod dřevohostickou radnicí stojí řezník, myslivec, mlynář i celá skupina hudebníků - mezi nimi také zdejší trumpetista. Se svým dvojníkem je nadmíru spokojený. „My jsme tady z Dřevohostic. Naše kapela tu hrála celý život. Stalin i Lenin mají svůj pomník, já mám ten svůj tady v betlémě,“ podotkl trumpetista.

Dřevohostický betlém je situován do 30. let minulého století. První figury vyřezal Alexander Forýtek v roce 2001. Zpočátku měl betlém jen jesličky, Pannu Marii a svatého Josefa. Postupně ale figury přibývaly. Každý rok se objevily hned čtyři nové. „Postupem času se z toho stal překrásný betlém, který se mi dokonale líbí,“ konstatoval jeden z obyvatel Dřevohostic.

Všechny sochy jsou vyřezané z polystyrenu a namalované i ošetřené tak, aby vydržely déšť a mráz. Jejich autor jich stihl vyrobit čtyřicet. „Musíme je obměňovat, pravidelně instalujeme každým rokem kolem třiceti figur. V roce 2005 se tu dělala kulisa, která celý prostor betlému uzavírala. Na kulise jsou dominanty Dřevohostic – zdejší zámek či kostel,“ poznamenal místostarosta Dřevohostic Petr Dostál.

Dřevohostický betlém mohou lidé obdivovat do Tří králů. Pokud ale figury přimrznou k zemi, tak možná i déle.

Dřevohostice zdobí figurální betlém (zdroj: ČT24)


Zvětšit mapu