Papež dostal pozvánku na oslavy ve Velehradu. Cestu ale zatím neplánuje

Praha/Řím - Papež František dostal oficiální pozvání od Miloše Zemana na letošní oslavy příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Zvací dopisy od prezidenta a kardinála Dominika Duky mu osobně předal vedoucí protokolu hradní kanceláře Jindřich Forejt. Jestli hlava katolické církve pozvání přijme, ale není jasné. Vatikánský mluvčí totiž už dřív oznámil, že se letos papež chystá na jedinou zahraniční cestu - a to do Brazílie.

„Dostává množství pozvánek z celého světa, ale jiné zahraniční cesty se neplánují. Pouze Brazílie od 23. do 28. července na Světové dny mládeže,“ uvedl vatikánský mluvčí Federico Lombardi na setkání se zahraničními novináři ve Vatikánu.

Již od zvolení Jorgeho Bergoglia novým pontifikem se přitom hojně spekulovalo i o dalších cestách, například do jeho rodné Argentiny. To ale Lombardi vyvrátil. Nová hlava katolické církve údajně nemá cestování příliš v lásce. Nejčtenější argentinský deník Clarín přitom ještě v březnu téměř s jistotou psal, že papež František do Argentiny přijede na konci prosince, aby zde oslavil své narozeniny. Jorge Bergoglio se narodil 17. prosince 1936 v Buenos Aires.

Česká republika doufala, že by mohl František na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů zavítat. Zlínský kraj dokonce v úterý navštívil arcibiskup a předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky Claudio Maria Celli, který řekl, že pozvání před papežem opět zmíní. „Ujistil jsem pana hejtmana, že Svatému otci předám informaci, jak moc si přejete, aby byl zde u oslav. Samozřejmě se potom papež František bude moci sám a svobodně rozhodnout, jak bude reagovat,“ prohlásil Celli.