Ve Zlínském kraji budou vládnout sociální demokraté s komunisty a zemanovci

Zlín - Ve Zlínském kraji bude po krajských volbách vládnout koalice ČSSD - SPOZ - KSČM. Dohodli se na tom večer zástupci zmíněných stran. V devítičlenné radě usedne pět sociálních demokratů, po dvou křeslech budou mít komunisté a zemanovci. Ještě odpoledne se přitom měla setkat sociální demokracie se zemanovci a zástupci KDU-ČSL, schůzka ale byla odvolána. Podle lídra lidovců Jiřího Čunka zrušil už ráno schůzku Stanislav Mišák (ČSSD).

Podle Mišáka rozhodla při volbě koaličních partnerů „zodpovědnost za tento kraj“. „Co se týká programových záležitostí, neshledali jsme základní problémy, které bychom nebyli schopni vyřešit v rámci programového prohlášení rady,“ poznamenal Mišák.

Ze stávajících radní si podle něj udrží křeslo sociální demokraté Jaroslav Drozd, který bude statutárním náměstkem hejtmana, a Taťána Nersesjan. Další místa za ČSSD obsadí Petr Navrátil a Ladislav Kryštof. Za zemanovce usedne v radě jako náměstek Lubomír Nečas a jako člen tvůrce legendárního slušovického družstva František Čuba. Komunisty bude zastupovat náměstek hejtmana Ivan Mařák a člen rady Jaroslav Kučera.

Stanislav Mišák (ČSSD) o nové koalici (zdroj: ČT24)

Mařák po jednání neskrýval spokojenost, komunisté se do Rady Zlínského kraje dostanou vůbec poprvé. „Z dnešního jednání mám velice dobrý pocit a jsem rád, že to takto dopadlo. Je to určitě úspěch pro KSČM ve Zlínském kraji,“ řekl Mařák.

Volby do Zastupitelstva Zlínského kraje vyhrála s 12 mandáty ČSSD. Druzí jsou s deseti křesly lidovci a třetí s devíti zastupiteli komunisté. Na dalších místech skončili s pěti mandáty STAN/TOP 09 a ODS, čtyři křesla mají zemanovci.

V jednáních byly preferované koalice ČSSD, KDU-ČSL a SPOZ (26 hlasů z 45) a dále ČSSD, KSČM a SPOZ (25 mandátů).