O cyklobusy je na jihu Moravy zájem, příští rok jich bude více

Brno - O převoz jízdního kola autobusem je na jihu Moravy zájem, některé spoje bývají plné. Tuto možnost zavedl Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje (IDS JMK) letos na jaře a kvůli zájmu plánuje v příštím roce službu rozšířit. Více cyklobusů bude jezdit zejména v okolí Blanska a Boskovic.

„Zájem o cyklobusy je závislý na počasí a je různý na různých úsecích, což se dalo předpokládat. Lidé ale cyklobusy využívají, některé spoje jsou plné,“ uvedl ředitel společnosti Kordis Jiří Horský.

Přesnou statistiku využití si IDS JMK nechá zpracovat na konci sezony. Už nyní ale vedení podniku plánuje rozšíření cyklobusů na severu Jihomoravského kraje. „Na Boskovicku a Blanensku nám končí smlouvy se stávajícími dopravci a počítáme s tím, že bychom cyklobusy do nových smluv zařadili,“ uvedl Horský. Na Blanensku nyní jezdí cyklobus směrem z Blanska na Jedovnice, nové spoje by zamířily na Sloup a Benešov.

V současnosti jezdí cyklobusy v Jihomoravském kraji na tři místa, z Brna na Drahanskou vrchovinu, z Blanska na Jedovnice a do Studnice a z Brna na Mohelno. Cyklobusy jezdí zejména tam, kde lidé nemohou bicykl přepravit po železnici.

S kombinovanou přepravou vlakem a cyklobusem počítá i ceník jízdného. Celodenní jízdenka pro přepravu kol ve vlacích a autobusech IDS JMK stojí 70 korun, je ale možné koupit i jednorázové jízdenky za stejnou cenu, jako stojí lístek pro dospělého.

Vydáno pod