Na Olomoucku zuří včelí mor

Olomouc - Včelaře na Olomoucku znovu trápí včelí mor. Ačkoliv se situace oproti loňskému roku zlepšila, veterináři už v kraji odhalili přes 180 ohnisek tohoto virového onemocnění. Kolem nich vyhlásili ochranná pásma, do kterých spadá přes čtyři sta obcí v okresech Olomouc, Prostějov, Šumperk a Přerov.

Mor včelího plodu napadá pouze včelí larvy a člověka neohrožuje. Přenášet ho ale mohou dospělé včely, a tak veterináři nařizují pálení všeho, co s morem mohlo přijít do styku. Celá včelstva, úly, včelařské vybavení i oblečení - to všechno se musí spálit. „Jediný spolehlivý prostředek je bohužel stále ten oheň. Nás je zákaz léčení této nákazy,“ vysvětluje Jiří Zubal, zástupce ředitele Krajské veterinární správy Olomouc.

Včelaři ale nesouhlasí s tím, že musí spálit celé stanoviště, i když se mor objevil jen u jednoho včelstva. „Je dokázáno, že i když se to spálilo všechno nebo jen částečně, ten mor včelí tady je a bude i do budoucna,“ říká předseda Svazu včelařů Olomouc Vladimír Cihelka.

Mor odolává teplotám přes 100 °C a například ve dřevě může přežívat až sedmdesát let. Jeden ze včelařů musel spálit celé stanoviště a nechal si jeden jediný rámek. Koupil si nové úly, osadil to tam včetně toho jednoho rámku a do roka a do dne spálil znova.

Včelaři se obávají, že za spálená včelstva nedostanou žádné náhrady. Ministerstvo zemědělství ale ve svém rozpočtu se včelaři počítá. Ti si o náhrady však musí zažádat, a to prostřednictvím příslušné veterinární správy.

Včelaři, kteří kvůli moru přišli o celé své včelstvo, musí počkat, až veterináři prohlásí nemoc za zdolanou. To zpravidla trvá jeden rok. Pořízení nového včelstva může včelaře přijít na několik desítek tisíc korun.

Vydáno pod