Brněnská Reduta připravila nezvyklý kabaret o Kafkovi

Brno - Spisovatel Franz Kafka je hrdinou nové inscenace brněnského Divadla Reduta. Režisér Daniel Špinar převedl na scénu slavný Kafkův Dopis otci. Představení má formu svérázného kabaretu. Jeho zítřejší premiéra otevře šestý ročník festivalu komorních činoher Redfest.

Divadelníci se dlouho rozmýšleli, které Kafkovo dílo zinscenovat. Nakonec padla volba na nikdy neodeslaný dopis, z něhož vysvítá spisovatelův složitý vztah k otci. Kafkovi životopisci otce často démonizují, podle Špinara ale dopis umožňuje také jiné čtení.

"Když dopis čtete, jeví se Kafka jako trochu zpovykaný synek, který měl na svůj věk a dobu velikou svobodu. Otec třeba nebyl takový despota. Možná to byla spíše tragédie, kdy si otec a syn naprosto nerozumí. Jsou pokrevně spřízněni, ale nedokážou k sobě najít cestu," uvedl Špinar.

Špinar spolu s dramaturgyní Dorou Viceníkovou rozdělil dopis do deseti kapitol. Kafku v různých fázích a situacích hraje pět herců – Jiří Vyorálek, Vladimír Marek, Martin Sláma, Michal Dalecký a Jiří Kniha. Herci při tvorbě inscenace dostali prostor k improvizaci, zároveň ale museli ovládnout náročné monology, tvořené pasážemi z dopisu.

Kabaretní forma naznačuje, že divadelníci berou Kafku také jako ironika a mistra absurdního humoru. "Kafka není tak temný, jak si většinou myslíme," uvedl umělecký šéf Reduty Petr Štědroň.

Festival Redfest letos nabídne sedm představení. Program klade důraz na mladé režiséry, kteří svou tvorbou vyjadřují nekompromisní pohled na svět. Přijedou čtyři pražská divadla: Činoherní klub, A Studio Rubín, Divadlo Na zábradlí a Dejvické divadlo. Zahraniční tvorbu reprezentuje italská inscenace Sto let tanga. Většina představení je téměř vyprodaná.